Ukrainas tiesa aizliedza sestdien ieplānotās demonstrācijas Kijevā, lai novērstu nekārtības.
Tiesa nolēma apmierināt Kijevas mēra prasību sestdien aizliegt politiskas pulcēšanās galvaspilsētā, baidoties no iespējamas vardarbības starp pretējo nometņu demonstrantiem.

Ukrainas galvaspilsētā Kijevā sestdien bija paredzētas masveida demonstrācijas saistībā ar briestošo politisko krīzi valstī.

Ukrainas prezidents Viktors Juščenko šonedēļ brīdināja par iespēju sarīkot pirmstermiņa vēlēšanas, saasinoties cīņai par varu un jurisdikciju ar Maskavai draudzīgo premjerministru Viktoru Janukoviču, kurš bija viņa galvenais sāncensis 2004.gada prezidenta vēlēšanās.

Ukrainas promaskavisko un rietumniecisko pušu cīņu par varu pastiprina deputātu pāriešana otrā frontē. Juščenko aicinājis aizliegt ievēlētajiem deputātiem mainīt partijas, taču prezidenta ierosinājums izraisījis sašutumu deputātos.

Opozīcija bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko vadībā solīja pastiprināt spiedienu uz prezidentu, lai panāktu parlamenta atlaišanu un jaunu vēlēšanu sarīkošanu.

Ukrainas opozīcija sestdien aicināja uz masu demonstrācijām Kijevā, pieprasot pirmstermiņa vēlēšanas.

Vienlaicīgi Kijevā bija paredzētas arī Janukoviča atbalstītāju demonstrācijas.

Ukrainas parlamentam jau sen ir domstarpības ar prezidentu, kurš nāca pie varas 2004.gadā uz "oranžās revolūcijas" viļņa, taču kopš tā laika viņa pilnvaras krasi samazinājuši konstitūcijas grozījumi.

Juščenko politikas galvenie mērķi ir dalība NATO un Eiropas Savienībā, taču viņš nelabprāt iecēla Janukoviču premjerministra amatā pagājušā gada augustā pēc viņa sabiedroto sliktajiem rezultātiem parlamenta vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!