Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas tiesa pirmdien atkal atlika bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko jaunās lietas izskatīšanu, kurā ekspremjere apsūdzēta par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas.

"Tiesa nosprieda, ka lietu ir neiespējami izskatīt, ieslodzītajai neesot klāt," sacīja tiesnesis Konstantīns Sadovskis, piekrītot apsūdzības un aizstāvības puses lūgumiem par sēdes pārcelšanu.

Nākamā tiesas sēde būs 25.jūnijā.

Tiesas process saistībā ar jaunajām apsūdzībām sākās 19.aprīlī un ir jau ticis divas reizes atlikts, jo ekspremjere, kuru nomoka smagas muguras sāpes, ir spiesta atrasties guļus stāvoklī. Kopš 9.maija viņa atrodas slimnīcā.

Pagājušā gada oktobrī Timošenko tika piespriests septiņu gadu cietumsods par Ukrainai neizdevīga gāzes piegāžu līguma noslēgšanu ar Krieviju, bet viņai varētu tikt piespriesti vēl 12 gadi cietumā, ja tiesa atzīs viņu par vainīgu jaunos apsūdzības punktos.

Pirmo tiesas spriedumu Timošenko ir apstrīdējusi, tomēr notiesāšana par jaunām apsūdzībām ievērojami apgrūtinātu bijušās premjeres un viņas atbalstītāju cīņu par viņas atbrīvošanu no Harkovas sieviešu cietuma.

Jaunās apsūdzības saistītas ar fondu līdzekļu piesavināšanos 405,5 miljonu dolāru (aptuveni 217 miljonu latu) apmērā laikā, kad Timošenko vadīja uzņēmumu "Ukrainas vienotās enerģētikas sistēmas".

Aizdomās par līdzīgiem pārkāpumiem Timošenko tika aizturēta jau 2001.gadā, taču drīz vien viņa tika atbrīvota un viņai izvirzītās apsūdzības atceltas.

Timošenko jautājuma dēļ Ukraina nonāk aizvien dziļākā starptautiskā izolācijā, jo virkne Eiropas valstu un institūciju līderu nolēmuši neapmeklēt Ukrainu.

Ekspremjere un viņas atbalstītāji uzskata, ka apsūdzības Timošenko ir Janukoviča atriebība politiskajai konkurentei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!