Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas augstākā tiesa otrdien atlikusi uz 26.jūniju bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko apelācijas lietas izskatīšanu.

Kijevas tiesa lēmumu pieņēmusi pēc prokuratūras iesnieguma saņemšanas. Tostarp aizstāvības puse lēmumu nosodījusi, sakot, ka varasiestādes vēlas procesu novilcināt.

Tiesnesis Staņislavs Miščenko sacīja, ka prāva ir jāatliek, lai atvēlētu tiesai papildu laiku jauno materiālu izpētei. Vienlaikus no aizstāvības puses bija dzirdami izsaucieni "kauns".

"Viņi jau ir sākuši strādāt atbilstoši prokuratūras scenārijam, un tas ir - novilcināt procesu," sacīja Timošenko partijas "Batkivščina" priekšsēdētāja vietnieks Oleksandrs Turčinovs.

Prāvas sākuma atlikšana nozīmē, ka Ukrainas Augstākā civilo un krimināllietu īpašā tiesa apelācijas prasību izskatīs Eiropas futbola čempionāta laikā - tieši pirms pusfināliem.

Timošenko advokāts Sergijs Vlasenko sacīja, ka aizstāvības puse pat negaidīs uz tiesas spriedumu, bet jau uzreiz vērsīsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT).

"Es gribētu pateikt Janukovičam - ja viņš domā, ka šodienas lēmums slēdz mums ceļu uz Eiropas tiesu, viņš maldās. Mēs šodienas sesiju uzskatam par galīgo lēmumu un vērsīsimies ECT," sacīja Vlasenko.

Jau vairākkārt ziņots, ka pagājušā gada oktobrī Timošenko tika piespriests septiņu gadu cietumsods par Ukrainai neizdevīga gāzes piegāžu līguma noslēgšanu ar Krieviju, bet viņai varētu tikt piespriesti vēl 12 gadi cietumā, ja tiesa atzīs viņu par vainīgu jaunos apsūdzības punktos.

Pirmo tiesas spriedumu Timošenko ir apstrīdējusi, tomēr notiesāšana par jaunām apsūdzībām ievērojami apgrūtinātu bijušās premjeres un viņas atbalstītāju cīņu par viņas atbrīvošanu no Harkovas sieviešu cietuma.

Jaunās apsūdzības saistītas ar fondu līdzekļu piesavināšanos 405,5 miljonu dolāru (aptuveni 217 miljonu latu) apmērā laikā, kad Timošenko vadīja uzņēmumu "Ukrainas vienotās enerģētikas sistēmas".

Aizdomās par līdzīgiem pārkāpumiem Timošenko tika aizturēta jau 2001.gadā, taču drīz vien viņa tika atbrīvota un viņai izvirzītās apsūdzības atceltas.

Timošenko jautājuma dēļ Ukraina nonāk aizvien dziļākā starptautiskā izolācijā, jo virkne Eiropas valstu un institūciju līderu nolēmuši neapmeklēt Ukrainu.

Ekspremjere un viņas atbalstītāji uzskata, ka apsūdzības Timošenko ir Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča atriebība politiskajai konkurentei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!