Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukrainas ģerbonī izmantotais trijzobis iekļauts britu policijas ekstrēmisma simbolu atpazīšanas rokasgrāmatā, kas pērn izdalīta policistiem, medicīnas darbiniekiem un skolotājiem, ziņo "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL).

Par Ukrainas nacionālā simbola iekļaušanu rokasgrāmatā pirmais šomēnes ziņoja britu portāls "The Guardian". 24 lapaspuses garais uzskates materiāls izplatīts pērn, ekstrēmisma apkarošanas lekciju laikā, lai palīdzētu likumsargiem atšķirt dažādas zīmes un simbolus.

Britu policija savā paziņojumā pēc saceltās ažiotāžas gan skaidro, ka grāmatas mērķis ir iemācīt policistiem atšķirt dažādus simbolus, un daudzi no materiālā iekļautajiem "nav pretterorisma interešu lokā".

Ukrainas vēstniecība Lielbritānijā publiski aicināja britu policiju izņemt Ukrainas nacionālo simbolu no šīs grāmatas.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Nākamajā dienā britu valdība izplatīja paziņojumu, kurā pauda nožēlu par trijzobja atrašanos šajā mācību materiālā.

"Mēs apzināmies un nožēlojam apvainojumu, ko izraisīja Ukrainas trijzobja atrašanās britu policijas rokasgrāmatā," teikts 20. janvārī izplatītā paziņojumā, kas publicēts Lielbritānijas vēstniecības Ukrainā "Facebook" lapā.

"Kā jau atzīmēja policija, dokumentā skaidri norādīts, ka daudzi no iekļautajiem simboliem nav terorisma apkarošanas interešu objekts."

Britu varasiestādes ļoti ciena Ukrainas valstiskuma oficiālos simbolus un atzīst, ka trijzobis ir Ukrainas valsts emblēmas galvenais elements, kam ir konstitucionāla, vēsturiska un kultūras nozīme, uzsvērts paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!