Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pēc tam, kad šī gada 16. janvārī spēkā stājās spēkā likums, kas paredz obligātu ukraiņu valodas lietošanu apkalpošanas nozarē, Krievijas Drošības padomes sekretārs Nikolajs Petruševs medija "Argumenti i Fakti" viedokļu slejā pauda tam kritiku. Ukrainas Drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs savukārt atzīmējis, ka Ukrainu neinteresē agresorvalsts viedoklis, rakta Ukrainas medijs "Unian".

Ukrainas likumdošana paredz, ka ukraiņu valodai kā oficiālajai valodai jākļūst par visu pakalpojumu sniedzēju neatkarīgi no uzņēmējdarbības formas un piederības, klientus jāapkalpo, kā arī jāspēj sniegt informāciju par saviem pakalpojumiem un produkciju ukraiņu valodā. Pērn Augstākajā Radā tika pieņemts valodas likums, kas šo prasību pamazām ievieš arī sadzīvē.

Patruševs vairāk nekā nedēļu pēc jauno noteikumu stāšanās spēkā publicētajā komentārā paudis, ka Ukrainā esot ieviesta lingvistiskā diskriminācija. Krievijas Drošības padomes līderis arī uzsvēris, ka Ukrainas valdība konsekventi turpinot dalīt "vienotās Krievijas un Ukrainas tautas", kā arī iznīcina "valsts kulturālo un civilizācijas pamatu".

Daņilovs savukārt publiskā "Facebook" ierakstā viņam atbildējis, ka Ukrainas konstitūcijā ukraiņu valoda ir ierakstīta kā vienīgā valsts valoda, un šajā jautājumā Krievijas, kā arī nevienas citas valsts padomi neesot nepieciešami. Viņš arī atzīmēa, ka Krievija Ukrainā ir agresorvalsts kopš tā okupēja Krimu un uzsāka karu Luhanskas un Doņeckas apgabalos ar tiešu Krievijas regulārās armijas dalību.

"Jaunu abpusēju attiecību vēsturi iespējams veidot vienīgi pēc tam, kad Ukrainas teritorijas būs pilnībā atbrīvotas, kara noziedznieki un nodevēji izdoti un militārās agresijas pret mūsu valsti plānotāji un īstenotāji sodīti. Tikai pēc tam, kad pēdējais Krievijas karavīrs būs pametis Ukrainas teritoriju. Mēs jūs šeit neielūdzām," raksta Daņilovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!