Foto: stock.xchng

Ukrainas valdība trešdien ir apstiprinājusi asociācijas līguma ar Eiropas Savienību (ES) projektu, kas draud ar Kijevas un Maskavas attiecību saasināšanos, vēsta radio "Brīvā Eiropa".

Ukrainas ministru kabinets līgumu apstiprinājis vienbalsīgi, paziņoja valdības preses dienests.

Vienošanās apstiprināšana ir "svarīgs solis", bet tā parakstīšana samitā, kas novembrī notiks Viļņā, būs "kopīgs Ukrainas un ES pilsoņu panākums", valdības lēmumu komentē ES delegācijas Ukrainā vadītājs Jans Tombinskis.

Līdz ar līguma parakstīšanu Ukrainas eksportam tiks pavērti ES tirgi, turklāt tas arī iezīmēs izšķirošu Ukrainas pagriezienu Rietumu virzienā. Šāda notikumu attīstība savukārt raisa nopietnas bažas Maskavā, kas uzskata, ka Kijeva atrodas dziļi tās ietekmes sfērā.

Krievija vēlas panākt, lai Ukraina pievienojas tās vadītajai muitas savienībai, kurā jau darbojas Kazahstāna un Baltkrievija, un draud, ka tuvināšanās ar ES sagraus Maskavas un Kijevas attiecības. Par līdzdalību muitas savienībā, no kuras nākotnē paredzēts veidot Eirāzijas Savienību, Maskava Kijevai ir solījusi lētākas gāzes piegādes.

Krievija vasarā sāka pastiprināti vērsties pret Ukrainas preču piegādēm, uz robežas veicot ilgas muitas pārbaudes. Krievijas muitas dienests Ukrainas eksportētājus augustā iekļāva "riskanto" sarakstā. Turklāt Kremlis draudēja, ka gadījumā ja Kijeva noslēgs līgumu ar ES, muitas kontrole kļūs vēl stingrāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!