Foto: AFP/Scanpix

Ukrainas valdošās koalīcijas deputāti ceturtdien uz plenārsēdi bija pulcējušies nevis, kā ierasts, parlamenta sēžu zālē, bet gan kādā citā ēkā Kijevas centrā.

Opozīcijas īstenotās parlamenta darba blokādes dēļ parlamenta sēžu zāli pret citu ēku nomainījuši valdošās Reģionu partijas deputāti, kā arī Komunistiskās partijas likumdevēji.

Tikmēr opozīcijas deputāti turpina bloķēt parlamenta sēžu zāli, kurā ierastais darbs ir paralizēts jau vairākas nedēļas.

Reģionu partija norāda, ka parlamenta ēku pametuši 244 likumdevēji, bet opozīcija apgalvo, ka patiesais skaits ir daudz mazāks.

Opozīcija centusies bloķēt parlamenta darbu, liedzot piekļuvi spīkera tribīnei, un pēdējo nedēļu laikā notikušas tikai dažas parlamenta sēdes.

Viens no opozīcijas līderiem Arsēnijs Jaceņuks tikmēr brīdina, ka lēmumi, kas pieņemti ārpus parlamenta sēžu zāles, nebūs uzskatāmi par juridiski spēkā esošiem.

"Jebkurš lēmums, kurus valdošās partijas atbalstītāji pieņems šķērsielās, ir nekonstitucionāls," teikts Jaceņuka izplatītajā paziņojumā. "Jebkādi mēģinājumi pieņemt šādus lēmumus ir centieni sagrābt varu un ir uzskatāmi par Ukrainas konstitūcijas un konstitucionālās kārtības pārkāpumu."

Savukārt opozīcijas partija UDAR norāda, ka koalīcijas deputāti nav ļāvuši saviem opozīcijas kolēģiem pievienoties vairākumam, jo bloķēta ieeja plenārsēžu zālē.

"Mēs esam droši, ka viņiem tur nav 244 deputātu. Reģionu partija kārtējo reizi melo," teikts UDAR pārstāvošā deputāta Vitālija Kovaļčuka paziņojumā.

Viena no galvenajām opozīcijas prasībām ir sarīkot Kijevas mēra vēlēšanas. Jau vēstīts, ka vairāk nekā 5000 cilvēku otrdien bija izgājuši Ukrainas galvaspilsētas Kijevas ielās, protestējot pret prezidentu Viktoru Janukoviču un pieprasot sarīkot pilsētas mēra vēlēšanas.

Kijeva bez mēra ir kopš pagājušā gada, kad no amata atkāpās Leonīds Černoveckis, kuru prezidents Viktors Janukovičs bija atstādinājis no Kijevas administrācijas vadītāja amata. Kijevā šie abi posteņi ir šķirti - mērs tiek ievēlēts vēlēšanās, bet pilsētas administrācijas vadītāju ieceļ prezidents.

Opozīcija vēlas, lai Kijevas mēra vēlēšanas notiktu 2.jūnijā, cerot tajās gūt uzvaru pār Janukovičam pietuvinātajiem kandidātiem un šādi aizsākt pārmaiņas visas valsts mērogā.

Otrdien parlamentā opozīcijai neizdevās savākt 226 balsis, kas bija nepieciešamas, lai varētu noteikt vēlēšanu norises datumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!