Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Žitomiras apgabalā Ukrainā ieviests pagaidu "krievvalodīgās kultūras produktu" aizliegums, kas vērsts pret Krievijas filmu translēšanu, Krievijas aktieru uzstāšanos un citām aktivitātēm, vēsts portāls "Currenttime".

Par šādu lēmumu ceturtdien nobalsojis vairums Žitomiras apgabala padomes deputātu. Tāds pats "krievvalodīgās kultūras produktu" aizliegums septembrī ieviests Ļvivas apgabalā.

Saskaņā ar lēmumu krievu valodas grāmatu, filmu un uzvedumu moratorijs būs spēkā līdz brīdim, kamēr netiks pilnībā izbeigta Krievijas realizētā Ukrainas teritoriju okupācija.

Aizlieguma iniciatori bija partijas "Svoboda" deputāti.

"Runa ir par aizliegumu apgabala teritorijā translēt krievu filmas, krievu aktieru uzstāšanās un tā tālāk, jo mums ir jābūt Ukrainas produktam. Un nevajag propagandēt krievu valodu, jo mums ir mūsu valoda un jābūt mūsu varai," ierosinājumu pamatoja tā iniciatori.

2016. gada pavasarī Ukrainas prezidents Petro Porošenko parakstīja likumu, kas aizliedz Ukrainā demonstrēt Krievijas filmas, kas uzņemtas pēc 2014. gada 1. janvāra. Tāpat Ukrainā ir ierobežota Krievijā izdotu grāmatu ievešana.

2014. gada pavasarī Krievija okupēja Ukrainas Krimas pussalu, bet Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki pārņēma daļu Doņeckas un Luhanskas teritoriju, izraisot asiņainu karu starp separātistiem un valdības spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!