Foto: Reuters/Scanpix

Spēcīgāka demokrātija un "stratēģiska izvēle par mieru un Eiropu" bija Ukrainas tautas vēstījums svētdienas parlamenta - Augstākās radas - vēlēšanās, norāda Eiropas Parlamenta (EP) starptautisko vēlēšanu novērošanas misijas delegācijas vadītājs Andrejs Plenkovičs.

EP starptautisko vēlēšanu novērošanas misijas delegācijas vadītājs preses konferencē pirmdien Kijevā uzsvēra: "Mūsu novērtējums ir ļoti pozitīvs. Vēlēšanas notika saskaņā ar starptautiskajiem standartiem."

Deputāti novēroja, ka Ukrainas tauta piedalījās balsošanā ar lepnumu un spēcīga pilsoņa pienākumu, pauda Plenkovičs. "Neskatoties uz ārkārtīgi sarežģīto situāciju valstī, nelikumīgo Krimas aneksiju un hibrīda agresiju, ko šobrīd piedzīvo Ukraina, valdībai un vēlēšanu iestādēm ir izdevies noorganizēt šīs vēlēšanas sakārtotā un mierīgā veidā."

Eiropas Parlamenta deputāts apsveica Ukrainas tautu un jaunievēlētos deputātus, izvēloties "skaidru ceļu Eiropas virzienā".

Plenkovičs norādīja, ka deputāti gaida ātru jaunās Augstākās radas konstitūciju un jaunas valdības izveidošanu, kurā būtu "stingra ES darba kārtība".

"ES un, pats galvenais, Eiropas Parlaments stāvēt līdzās Ukrainai un ir gatavi atbalstīt un palīdzēt īstenot Asociācijas nolīgumu. Ukrainai ir nepieciešama palīdzība no ES un ES palīdzēs Ukrainai," sacīja EP deputāts.

EP vēlēšanu novērošanas delegācijā ir 14 locekļi, no deviņām dažādām ES valstīm, kas pārstāv visas Parlamenta politiskās grupas. Vēlēšanu dienā viņi novēroja vēlēšanu iecirkņus, balsošanu un balsu skaitīšanu Kijevā, Odesā, Harkovā, Dņepropetrovskā un Čerkasi.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka pēc 46,11 % balsu saskaitīšanas vadībā ir Tautas fronte ar 21,64 % balsu, tad ar pavisam nelielu atšķirību seko prezidenta Petro Porošenko partija - "Petro Porošenko bloks", kas ieguvis 21,47 % balsu.

Tāpat piecu procentu barjeru pārvarējusi un parlamentā iekļuvusi Ļvivas mēra Andrija Sadovija vadītā partija "Samopomič" ("Pašpalīdzība") - 11,3 %. Gāztā prezidenta atbalstītāju un oligarhu "Opozīcijas bloks" - 9,75 %. Nacionālista Oļeha Ļaško Radikālā partija ieguvusi 7,37 % balsu.

Parlamentā ar 5,71 % vēlētāju balsu tikusi arī bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko partija "Batkivščina" ("Tēvzeme").

Oficiālie vēlēšanu rezultāti tiks publiskoti tuvāko desmit dienu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!