Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nedēļas nogalē notikušajās Ukrainas prezidenta vēlēšanās balsošanas iecirknī Latvijā Ukrainas pilsoņi savas balsis visbiežāk atdevuši par aktieri Volodimiru Zelenski (attēlā), portāls "Delfi" uzzināja Ukrainas vēstniecībā Latvijā.

Latvijā darbojās viens vēlēšanu iecirknis, kas atradās Ukrainas vēstniecības telpās Rīgā. Balsotāju sarakstā bija reģistrēts 2221 Ukrainas pilsonis, no tiem savas balsis atdeva 732 cilvēki, jeb aptuveni 33%, informē vietējās vēlēšanu komisijas vadītāja vietniece Natālija Šilovoja.

Par prezidenta amata kandidātu Zelenski Latvijas iecirknī nobalsoja nedaudz virs 43% vēlētāju, otrajā vietā ar 24,5% atstājot pašreizējo prezidentu Petro Porošenko, informē komisija.

Latvijā Ukrainas pilsoņu vēlēšanu aktivitāte bijusi zemāka nekā vidēji Ukrainā, kur balsošanā piedalījušies 63,48% vēlētāju. Arī Ukrainā provizoriskie vēlēšanu rezultāti pēc gandrīz 98% balsu saskaitīšanas liecina, ka pirmajā vietā ar 30,26% ir Zelenskis, savukārt Porošenko palicis otrais ar 15,92% balsu.

Abi kandidāti iekļūst vēlēšanu otrajā kārtā, kas notiks 21. aprīlī. Par Zelenski un pārējiem spēcīgākajiem kandidātiem var lasīt šeit.

Kopumā vēlēšanu iecirkņos ārpus Ukrainas lielāks atbalsts bijis Porošenko – 40% balsu. Porošenko izvirzījies vadībā tādās valstīs kā Austrālijā, ASV, Īrijā, Nīderlandē, Norvēģijā, Taizemē un Šveicē, ziņo aģentūra LETA.

Vēlēšanu nodrošināšanai Ukrainas vēstniecībā Latvijā tika piemēroti papildu drošības pasākumi, bet balsošana notika bez jebkādiem incidentiem un pārkāpumiem, portālam skaidro vēstniecības trešais sekretārs Andrijs Strašnijs.

Vēlēšanu iecirknī pastāvīgi atradušies arī divi oficiālie novērotāji no fonda "Starptautiskā cilvēktiesību komisija".

Ukrainas vēstniecība atgādina, ka Ukrainas pilsoņi, kas dzīvo Latvijā (un citās ārvalstīs), savas vēlēšanu tiesības var realizēt, ja ir iekļauti vēlētāju sarakstā attiecīgajā ārzemju vēlēšanu iecirknī. Šie jautājumi risināmi, vēršoties vēstniecībā vai konsulārajā nodaļā.

Ukrainas prezidenta vēlēšanās uz valsts vadītāja krēslu pavisam pretendēja 35 kandidāti. Aiz Zelenska un Porošenko trešajā vietā palikusi bijusī premjerministre Jūlija Timošenko ar 13,38% balsu. Neviens cits kandidāts nav pārvarējis 10% atzīmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!