Foto: AP/Scanpix/LETA
Ukrainas labības eksporta kopīgais koordinācijas centrs Stambulā devis atļauju vēl četriem kuģiem ar pārtikas produktiem atstāt Ukrainas Melnās jūras ostas, paziņojis ANO preses dienests.

ANO ziņoja, ka četri kuģi ar 161 084 tonnām pārtikas produktu dodas ceļā no Čornomorskas un Odesas ostām.

Kuģi "Glory" un "Riva Wind" ar vairāk nekā 100 000 tonnu kukurūzas dosies uz Turciju, kuģis "Star Helena" ar 45 000 tonnu miltu dosies uz Ķīnu un kuģis "Mustafa Necati" ar 6000 tonnu saulespuķu eļļas dosies uz Itāliju.

Visi kuģi tiks pārbaudīti Ukrainas labības eksporta kopīgajā koordinācijas centrā Turcijā. Tajā strādā civilais un militārais personāls no Ukrainas un Krievijas, kā arī Turcijas un ANO pārstāvji. Viņu galvenais uzdevums ir uzraudzīt, lai Ukrainas kuģi ar labības kravām droši pārvietojas pa noteiktajiem maršrutiem, kā arī uzraudzīt pārbaudes, vai kuģos uz Melno jūru un no tās netiek vesti aizliegti ieroči.

Jau vēstīts, ka 5. augustā saskaņā ar starptautisko vienošanos par labības eksporta atsākšanu no Ukrainas ostām devās ceļā trīs kuģi ar kukurūzu.

Kuģis "Navistar" izgāja no Odesas ostas, bet kuģi "Rojen" un "Polarnet" - no Čornomorskas ostas. Šie kuģi ar 57 000 tonnu kukurūzas devās uz Turciju, Lielbritāniju un Īriju.

Savukārt 1. augustā kuģis ar 26 000 tonnu kukurūzas izgāja no Odesas un devās uz Libānu.

Ukraina un Krievija 22. jūlijā Stambulā parakstīja atsevišķas vienošanās ar Turciju un ANO par graudu eksporta atsākšanu no Melnās jūras ostām. Ar ANO un Turcijas starpniecību panāktās vienošanās paredz izveidot drošus koridorus, pa kuriem Ukrainas kuģi var ienākt un izkļūt no trim Melnās jūras ostām Odesā un tās apkaimē.

Ukrainas lauksaimniecības sektors ir svarīgs labības avots pasaules tirgos, īpaši Tuvajos Austrumos un Āfrikā, kur situācija ap pārtikas nodrošinājumu ir sevišķi saspringta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!