Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievijas raidītajiem raķešu triecieniem uz Ukrainu, pateicoties ukraiņu atjautības un improvizācijas spējām, ir daudz mazāka ietekme, nekā Krievijas prezidents Vladimirs Putins būtu vēlējies, vēsta medijs "Politico".

Krievijas bruņotie spēki aizvadītajā nedēļā veica triecienus pret Ukrainas elektrotīklu, izšaujot uz valsts enerģētikas infrastruktūru aptuveni miljardu eiro vērtas raķetes, taču par visu šo naudu rezultāts bija pilnīgs elektrības zudums tikai uz vienu dienu.

"Mēs esam ļoti labi sagatavojušies, un mēs cenšamies domāt "ārpus rāmjiem", lai pēc raķešu uzbrukumiem koordinētu darbu un infrastruktūras atjaunošanu," intervijā aģentūrai "Politico", sacīja Ukrainai piederošās elektroenerģijas kompānijas "Ukrenergo" priekšsēdētājs Volodimirs Kudrickis.

Inženieri plāno iespējamos scenārijus, lai spētu atjaunot jebkādus elektrotīkla zaudējumus. "Līdz ar to pat ar katastrofāliem bojājumiem pat šajos smagajos laikos mēs joprojām spējam piegādāt enerģiju. Protams, mums jāierobežo patēriņš, lai saglabātu sistēmas stabilitāti," norādīja Kudrickis.

Uzņēmuma priekšsēdētājs pauda: "Mēs varam izslēgt no 80 līdz 90 procentus apgaismojuma vienas uzbrukuma dienas laikā — lai gan jums jāsaprot, ka tas nav precīzi, jo tas lielā mērā ir atkarīgs no postījumu rakstura."

Tas ir būtisks rādītājs, ņemot vērā, ka Ukraina ir zaudējusi aptuveni 50 procentus no savas elektroenerģijas jaudas. Kudrickis norādīja, ka tā ir daļa no Kremļa uzbrukumu stratēģijas, lai vājinātu ukraiņus un salauztu viņu cīņas garu, piebilstot "pēc manām domām, mums klājas diezgan labi. Šāda veida uzbrukums, tā mērogs un ietekme uz energosistēmu, mūsdienu pasaulē vēl nekad nav redzēts, un tāpēc mums ir jāizdomā risinājumi. Mums nav neviena cita, ar ko konsultēties, jo vienkārši līdz šim neviens neko tādu nav piedzīvojis".

Ukraiņi tagad joko, ka valsts sliktie sabiedriskie pakalpojumi kopš Krievijas iebrukuma ir uzlabojušies – tā vietā, lai nedēļām ilgi gaidītu elektrības vai ūdens remontu, viss tiek salabots dažu stundu laikā. Un, kamēr raķešu uzbrukums saasina dusmas pret Krieviju, ukraiņi pēc raķešu un dronu triecieniem jūt zināmu mierinājumu un lepnumu par savu atjautību, panākot elektrības atjaunošanu un ūdensapgādes atsākšanu.

Ļvivas mērs Andrijs Sadovijs savukārt norādīja, ka ukraiņi ir atbrīvojušies no padomju mentalitātes, tādas, kas saka, ka nekas nav iespējams, kad rodas kāda problēma. "Mēs esam atklājuši, ka mēs esam spējīgi būt atjautīgi, improvizēt, izdomāt jaunus risinājumus, izmantojot to, kas ir pieejams un kas ir pa rokai," viņš sacīja.

Arī valstī strādājošie ārvalstu eksperti izceļ ukraiņu improvizācijas spējas — un ne tikai enerģētikas nozarē, raksta "Politico".

Energosistēmas nosargāšanai ukraiņi bija gatavojušies iepriekš. Vēl pirms Krievijas iebrukuma, viņi glabāja rezerves daļas, slēdžus un kabeļus. "Mēs veidojām ievērojamu materiālu un aprīkojuma krājumu, iespējams, vienu no lielākajiem pasaulē," sacīja "Ukrenergo" vadītājs.

Līdz oktobrim, kad nopietni sākās Krievijas vēršanās pret enerģētikas infrastruktūru, Ukraina pat bija spējusi eksportēt elektroenerģiju uz ES, taču tagad tai ir nepieciešams imports. ES enerģētikas komisārs Kadri Simsons 1. novembrī apmeklēja Kijivu un pauda bloka gatavību palīdzēt papildināt krājumus Krievijas jaunāko uzbrukumu viļņu laikā, informē "Politico".

Kudrickis sacīja, ka milzīgie aprīkojuma un materiālu krājumi, ko Ukraina ir uzkrājusi, strauji izsīkst. Arī Ļvivas mērs atzina, ka uzbrukumiem turpinoties un pienākot ziemai, improvizācijai arī būs savas robežas.

"Šodien manam vēstījumam jābūt stingram. Mums jābūt gataviem izdzīvot bez elektrības un apkures vienu, divas, varbūt trīs nedēļas," sacīja Sadovijs.

Viena no viņa lielākajām raizēm ir, kā turpināt apgādāt Ļvivas galveno slimnīcu, kas ir milzīgi paplašināta, lai rehabilitētu karā cietušos, gan militārpersonas, gan civiliedzīvotājusos, kā arī ražotu un piemērotu protezēšanas līdzekļus. Sadovijs un citi pilsētu mēri Ukrainā bieži kontaktējas, lai salīdzinātu piezīmes un, kad vien var, piedāvātu viens otram padomu un palīdzību.

"Mūsu rezerves tiek izsmeltas. Mums ir nepieciešamas rezerves daļas, kabeļu releji, piemēram, bet arī dažas diezgan lielas lietas, piemēram, transformatori un komutācijas iekārtas. Mums tās ir vajadzīgas ātri un nevaram sagaidīt, kad tās tiks ražotas – mums tās drīz kaut kur jāatrod," stāstīja Kudrickis.

Papildus tam, enerģētikas uzņēmuma vadītājs izvirza lūgumu, lai Rietumi piegādātu vairāk pretgaisa aizsardzības sistēmu, lai pasargātu energosistēmu no Krievijas raķetēm un gaisa triecieniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!