Foto: AP/Scanpix

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs ceturtdien paziņojis, ka ar Rietumu "draudiem" Maskavai netiks panākts nekas, lai mazinātu spriedzi ap Ukrainu.

"Ideoloģiskas pieejas, ultimāti, draudi - tas ir ceļš uz nekurieni," Maskavā sākot sarunas ar Lielbritānijas ārlietu ministri Lizu Trasu, norādījs Lavrovs.

Lavrova un Trasas ceturtdienas sarunas Maskavā ir kārtējais cēliens diplomātisko sanāksmju virknē, kas tiek rīkotas centienos panākt spriedzes deeskalāciju ap Ukrainu.

Rietumi apsūdz Krieviju, ka tā sakoncentrējusi karaspēku pie Ukrainas robežām, gatavojoties iespējamam uzbrukumam.

Savukārt Lavrovs apsūdzēja diplomātus Eiropas galvaspilsētās un Vašingtonā, ka tie arvien vairāk liek lietā draudus un ultimātus pret Maskavu, norādot, ka šāda pieeja ir nediplomātiska.

Lavrovs kā bezprecedenta raksturoja tikšanos ar Trasu. Lielbritānijas ārlietu ministrs pēdējo reizi vizītē Krievijā bija 2017.gadā.

Kā norādīja Lavrovs, ja Lielbritānija vēlas uzlabot attiecības ar Maskavu, "mēs, protams, atbildēsim ar to pašu", piebilstot, ka divpusējās attiecībās atrodas "zemākajā punktā pēdējo gadu laikā".

Uzsākot tikšanos, Trasa savukārt uzsvēra, ka Lielbritānija "nevar ignorēt" Krievijas militārās klātbūtnes palielināšanu pie Ukrainas robežām, nedz "centienus graut Ukrainas suverenitāti".

"Ir alternatīvs ceļš, diplomātisks ceļš, kas apiet konfliktu un asinsizliešanu," viņa sacīja.

"Esmu šeit, lai mudinātu Krieviju izvēlēties šo ceļu," piebilda Trasa.

Trasas vizīte ir kārtējais solis Rietumu šīs nedēļās diplomātiskajos centienos novērst Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Krievija ir sakoncentrējusi pie Ukrainas robežām 100 000 vīru lielu karaspēka kontingentu, raisot bažas par jaunu iebrukumu kaimiņvalstī.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piedraudējis, ka gadījumā, ja Maskava nesaņems viņa pieprasītās "drošības garantijas", viņam nāksies īstenot "militāri tehniskus pasākumus".

ASV prezidents Džo Baidens vēl 7.decembrī videosamitā brīdināja Putinu, ka ASV noteiks Krievijai līdz šim nepieredzētas sankcijas, ja tā uzbruks Ukrainai.

Francijas prezidents Emanuels Makrons trešdien informēja Baidenu par savām šīs nedēļas sarunām ar Krievijas un Ukrainas līderiem.

Francijas un Krievijas amatpersonas pēc šīm sarunām nākušas klajā ar piesardzīgi optimistiskiem paziņojumiem, tiesa gan, Kremlis arī sūta dažādi saprotamus signālus un turpina palielināt savu militāro klātbūtni pie Ukrainas jūras un sauszemes robežām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!