Brāļu Grimmu 19.gadsimta sākuma pasakas un franču ģenerāļa Šarla de Golla runas pārraide BBC televīzijā okupētajā Francijā Otrā pasaules kara laikā ir divas no 29 dokumentālām kolekcijām, kas ierakstītas UNESCO reģistrā "Memory of the World" ("Pasaules piemiņa"), otrdien paziņoja UNESCO.
Laikā no 1812.līdz 1815.gadam izdotās brāļu Grimmu pasakas ar pašu autoru anotācijām ir daļa no viņu darbiem, kas ir pārtulkoti 160 valodās, pavēstīja UNESCO.

Savukārt de Golla runu 1940.gada 18.jūnijā organizācija raksturoja kā "cerības un nepakļaušanās paziņojumu, kas aizsāka franču pretestību pret nacistu okupāciju" un "pagrieziena punktu Otrajā pasaules karā un franču nācijas vēsturē".

Vēl organizācijas reģistram pievienota austriešu komponista Johanesa Brāmsa (1833-1897) manuskriptu kolekcija, Ciņu dinastijas imperiālo ierēdņu pārbaužu zelta saraksti, ebreju muzikālā folklora no Ukrainas un Nevadas-Semipalatinskas arhīvs no Kazahstānas ar datiem par pirmo Padomju Savienības teritorijā dibināto nevalstisko organizāciju, kuras darbība vērsta pret kodolieroču izplatību.

Dokumenti ir no 24 pasaules valstīm, tai skaitā arī Albānijas, Kubas un Libānas.

UNESCO reģistrs "Memory of the World" tika izveidots, lai aizsargātu pasaules dokumentālo mantojumu, un pašlaik tas satur 120 dokumentus un dokumentālas kolekcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!