Foto: AFP/Scanpix

UNESCO Pasaules mantojuma komiteja piektdien iekļāvusi Hebronas vecpilsētu Palestīnas Rietumkrastā Pasaules mantojuma apdraudēto pieminekļu sarakstā.

UNESCO lēmums, kas tika pieņemts Krakovā, Polijā, ir sadusmojis Izraēlu, kura norādījusi, ka lēmuma tekstā ignorētas Izraēlas vēsturiskās saites ar Hebronu. Protestējot pret šo lēmumu, Izraēlas sūtnis UNESCO pameta sēdi.

Lēmums tika pieņemts aizklātā balsošanā ar 12 balsīm "par" un "trim" pret. Seši Pasaules mantojuma komitejas locekļi no balsošanas atturējās.

UNESCO lēmums pievērsis uzmanību situācijai Hebronā, kurā atrodas pieminekļi, kas tiek uzskatīti par svētiem gan jūdaismā, gan islāmā. Lēmums paredz, ka UNESCO Pasaules mantojuma komiteja katru gadu no jauna izvērtēs situāciju Hebronā. Ar šo lēmumu Hebronas vecpilsēta iekļauta arī UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Izraēlas izglītības ministrs Naftali Benets, kurš vada Izraēlas nacionālo UNESCO komiteju, paziņoja, ka "ebreju saites ar Hebronu ir spēcīgākas par kaunpilno UNESCO lēmumu". Palestīnieši savukārt pauda prieku par UNESCO lēmumu, norādot, ka tas apliecina Hebronas vēsturisko piederību palestīniešiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!