Foto: Shutterstock

Klimata pārmaiņu nodarītā kaitējuma dēļ Austrālijas Lielais Barjerrifs būtu jāiekļauj ANO izglītības, kultūras un zinātnes organizācijas UNESCO apdraudētā pasaules mantojuma sarakstā, pirmdien paziņojusi UNESCO.

Organizācija norādīja, ka šāds solis būtu jāsper jau nākamajā mēnesī, un aicināja Austrāliju aktīvāk cīnīties pret klimata pārmaiņām.

Iekļaušana apdraudēto objektu sarakstā netiek uzskatīta par sankcijām. UNESCO norādījusi, ka citas valstis iekļāvušas savus objektus šajā sarakstā, lai piesaistītu tiem starptautisku uzmanību un iegūtu palīdzību to glābšanā. Taču citas valstis uzskata to par apkaunojumu.

Austrālijas valdība paziņoja, ka stingri iebildīs pret Lielā Barjerrifa iekļaušanu apdraudēto objektu sarakstā.

Austrālija un UNESCO starpā jau sen valda domstarpības par Lielā Barjerrifa statusu.

Lielais Barjerrifs pasaules mantojuma sarakstā tika iekļauts 1981. gadā. UNESCO debates par tā iekļaušanu apdraudētā pasaules mantojuma sarakstā notika arī 2017. gadā.

Zinātnieki uzskata, ka galveno kaitējumu Lielajam Barjerrifam nodara jūras temperatūru palielināšanās globālās sasilšanas rezultātā. Pēdējo piecu gadu laikā Lielajā Barjerrifā notikušas vairākas izbalēšanas.

UNESCO norādīja, ka, neskatoties uz Austrālijas valdības centieniem, galvenie mērķi ūdens kvalitātes uzlabošanā Lielajā Barjerrifā nav sasniegti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!