Foto: AP/Scanpix

Sīrijas senvietu izlaupīšana notiek rūpnieciskā mērogā un ieņēmumi no laupījuma pārdošanas tiek iekļauti teroristiskās grupas "Islāma valsts" finansējumā, trešdien pauda UNESCO ģenerāldirektore Irina Bokova.

"Satelītattēli parāda, ka Sīrijas senvietas izraibina tūkstošiem nelegālu izrakumu, kas parāda, ka laupīšana notiek rūpnieciskā mērogā," stāstīja Bokova.

UNESCO ģenerāldirektore norādīja, ka svarīgi būtu ierobežot kultūras vērtību kontrabandu, lai neturpinātu finansēt ekstrēmistu darbību. "Pasaule no mums gaida izlēmīgu un bezkompromisa rīcību, lai apturētu ekstrēmistu finansējuma avotu," viņa uzsvēra.

Bokova aicināja Eiropas Savienību (ES) stiprināt tās tiesību normas attiecībā uz kultūras vērtību importu. Viņa gan piemetināja, ka Sīrijas mākslas darbu kontrabanda ir globāla, neaprobežojoties ar Eiropu un ASV. Viņasprāt, svarīgi būtu ratificēt un ieviest 1970. gada UNESCO Konvenciju par kultūras īpašuma nelikumīga importa, eksporta vai pārvietošanas aizliegšanu. Konvenciju ir ratificējušas jau 129 valstis, ieskaitot Sīriju, bet UNESCO norādījusi, ka "to pilnībā efektīvu padarīs tikai visaptveroša ratifikācija".

Bokova uzsvērusi arī globālas kampaņas nepieciešamību pret "Islāma valsts" propagandēto "kultūras tīrīšanu".

Sīrijas arheoloģijas aizsardzības asociācija norādījusi, ka četru gadu laikā izlaupīti, sabojāti un iznīcināti aptuveni 900 pieminekļi un senvietas. Ekstrēmisti uzspridzinājuši vairākas pazīstamas torņu kapenes, kā arī UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā iekļauto Palmīras templi.

Kā ziņots, slavenās, labi saglabātās grieķu-romiešu laika drupas Palmīras pilsētā "Islāma valsts" rokās nonāca maijā. Līdz augusta beigām lielākā daļa vērtību bija palikušas neskartas, izņemot lauvas statuju, kas savulaik stāvēja pie Palmīras muzeja ieejas.

Templis bija iekļauts UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā, un organizācija to bija aprakstījusi kā "izcilu universālu vērtību". Templis bija celts mūsu ēras 17.gadā.

Bokova Baālšamina tempļa iznīcināšanu nodēvēja par "kara noziegumu un neatsveramu zaudējumu Sīrijas tautai un cilvēcei".

Arī ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns asi nosodīja teroristu barbarisko rīcību, iznīcinot templi, kā arī nogalinot Palmīras galveno arheologu, 82 gadus veco Haledu al Asaadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!