Foto: Reuters/Scanpix

Ungārija šī gada 2. oktobrī rīkos referendumu par obligātajām Eiropas Savienības (ES) kvotām patvēruma meklētāju uzņemšanai, otrdien apstiprināja prezidents Viktors Orbans.

Orbans pretimigrācijas retoriku izmanto jau kopš bēgļu krīzes saasināšanās pagājušajā gadā, un par referenduma nepieciešamību par ES bēgļu kvotām paziņoja šī gada pavasarī. "Brexit" jeb Lielbritānijā notikušais referendums par Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības referenduma par kvotām rīkošanas nepieciešamību esot tikai pastiprinājis, norāda "Reuters".

"Valdība uzskata, ka Ungārijas parlamentam nedrīkst atņemt lēmuma pieņemšanu par obligātām [patvēruma meklētāju] pārvietošanas kvotām. Neviens cits nedrīkst lemt, izņemot Ungārijas parlamentu," jau iepriekš pauda premjers.

Referendumā vēlētājiem būšot jāatbild uz jautājumu: "Vai Jūs vēlaties, ka ES bez Ungārijas parlamenta piekrišanas uzdod pārvietot uz Ungāriju [personas], kas nav Ungārijas pilsoņi?"

Premjers iepriekš paziņoja, ka "kvotas var mainīt Eiropas kultūras un reliģijas identitāti" un Brisele nav pilnvarota to darīt. Saskaņā ar Eiropas Komisijas (EK) ieceri pārdalīt pa citām dalībvalstīm 160 000 patvēruma meklētāju Ungārijai būtu jāuzņem 2300 patvēruma meklētāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!