Foto: AFP/Scanpix

Ungārija spērusi pirmos soļus, lai atceltu likumu, kas vērsts pret ārvalstu finansējumu saņemošajām nevalstiskajām organizācijām (NVO) un par kuru Eiropas Savienības (ES) Tiesas bija atzinusi, ka ar to tiek pārkāptas ES pamattiesības.

Premjerministra vietnieks Žolts Šemjēns otrdienas vakarā parlamentā iesniedzis likumprojektu, uzsākot likuma aizstāšanas procesu.

Likumprojektā attiecībā uz NVO paredzēti jauni nosacījumi.

Valsts Revīzijas birojam būs jāsagatavo gada ziņojumi par NVO, kuru gada bilance pārsniedz 20 miljonus forintu (55 000 eiro), paredzēts likumprojektā.

ES Tiesa jūnijā atzina, ka ar Ungārijas likumu par ārvalstu finansējumu nevalstiskajām organizācijām (NVO) tiek pārkāptas ES tiesību normas.

Premjerministra Viktora Orbāna nacionālkonservatīvās valdības 2017. gadā pieņemtajā likumā noteikts, ka NVO, kas saņem ārvalstu finansējumu, pārsniedzot zināmu robežu, ir jāreģistrē varasiestādēs.

Informācija tiek publicēta tīmeklī.

Šādā ceļā ieviesti "diskriminējoši un netaisnīgi ierobežojumi" organizācijām, kuras tas skar, kā arī to atbalstītājiem, norādīja ES Tiesa.

Ar šiem ierobežojumiem tiek pārkāptas ES noteiktās tiesības uz kapitāla brīvu pārvietošanos, kā arī ES pamattiesības par privātās un ģimenes dzīves respektēšanu.

Kritiķi pieļauj, ka Ungārijas likums izstrādāts, lai vērstos pret ASV miljardieri Džordžu Sorosu, kurš Ungārijā atbalsta valdības oponentu organizācijas.

Ungārijas valdība skaidroja, ka likuma mērķis bijis palielināt caurredzamību, tomēr kritiķi apgalvoja, ka valdība šādi mēģina kaunināt oponentus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!