Foto: AFP/Scanpix

Ungārija uz vēl vēlāku laiku atlikusi balsojumu par Somijas un Zviedrijas NATO pieteikumu ratificēšanu, liecina likumdevēju sapulces atjaunotā darba kārtība parlamenta tīmekļa vietnē.

Balsojums tiek atlikts vēl uz divām nedēļām – uz parlamenta sesiju, kas sāksies 20. martā.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns apgalvojis, ka personīgi atbalsta abu ziemeļvalstu pievienošanos NATO, tomēr valdības Helsinkos un Stokholmā "izplata klajus melus" par Ungāriju un tas raisot jautājumus valdošajā partijā par to, vai ziemeļvalstu pieteikumi par uzņemšanu NATO būtu jāapstiprina.

Orbāns 24. februārī intervijā radio sacīja, ka Ungārija sūtīs parlamenta delegācijas uz Zviedriju un Somiju, lai viestu skaidrību par šiem jautājumiem pirms parlamentā var notikt balsojums.

Kavēšanās jau kopš 2022. gada jūlija raisa neapmierinātību Eiropas Savienībā, kā arī Ungārijas opozīcijā.

Trešdien runājot Ungārijas parlamentā, liberālā likumdevēja un bijusī Aizsardzības ministrijas valsts sekretāre Āgneša Vadai kritizēja valdošo partiju "Fidesz" par vairākkārtīgo balsojuma atlikšanu.

"Tas Ungārijas parlamentā varēja būt ātrs un viegls jautājums, bet tā tas nebija. Tā tas nebija, jo allaž bija kāds aizbildinājums vai kavēšanās taktika no valdošās partijas puses," sacīja deputāte, piebilstot, ka parlamenta delegācijas sūtīšana uz Zviedriju un Somiju ir "jaunākais triks, lai atliktu" balsojumu.

Bez Ungārijas vēl tikai Turcija nav oficiāli atbalstījusi Somijas un Zviedrijas pieteikumus par uzņemšanu NATO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!