Foto: AFP/Scanpix

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns pirmdien ierosinājis veikt konstitūcijā izmaiņas, kuru mērķis ir aizliegt imigrantu masveida nomitināšanu valstī.

"Ārvalstu iedzīvotāji nevar tikt nometināti Ungārijā," ierosināto konstitūcijas grozījumu paketē, kas publicēta parlamenta tīmekļa vietnē, raksta Orbāns.

"Ārzemju pilsoņi (atskaitot Eiropas Savienības (ES) valstu pilsoņus) var dzīvot Ungārijā, vienīgi balstoties Ungārijas varasiestāžu individuāli izvērtētos lūgumos atbilstoši parlamenta apstiprinātajiem nosacījumiem," teikts premjera priekšlikumos.

Citu izmaiņu vidū, par kurām parlamentam būs jābalso 8. novembrī, ir atzinums, ka "valsts forma un struktūra, valsts teritorija un tauta" ir "Ungārijas nācijas konstitucionālā identitāte", kuru nevar mainīt vai pārrakstīt ar nekādām ārējām juridiskām normām.

2. oktobrī Ungārijā notikušajā referendumā 3,3 miljoni pilsoņu nobalsoja pret ES piedāvāto imigrantu kvotu shēmu. Tā kā referendumā nepiedalījās pietiekams pilsoņu skaits, tas tika atzīts par nenotikušu. Referenduma dalībnieku vidū 98 % balsoja pret Briseles kvotām.

Orbāns tomēr skaidroja, ka referenduma rezultāts ir "pārliecinoša uzvara" un ka iecerētie konstitūcijas grozījumi "atspoguļo tautas gribu".

"Šie konstitūcijas grozījumi balstās 98 % vairākuma, 3,3 miljonu cilvēku gribā - tie ir vairāk cilvēku nekā vēlētāju bāze jebkurai no partijām ceturtdaļgadsimta laikā kopš sistēmas maiņas," teikts paziņojumā.

Sagaidāms, ka labojumi parlamentā saņems nepieciešamo divu trešdaļu vairākuma atbalstu, jo tos, domājams, atbalstīs arī radikālā labējā spārna Kustība par labāku Ungāriju ("Jobbik").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!