Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lielākā daļa Ungārijas valdību atbalstošo mediju īpašnieku trešdien paziņoja, ka ziedo savus uzņēmumus fondam "Central European Press and Media Foundation" (CEPMF), šādi izveidojot milzīgu labējo mediju konglomerātu.

Starp šī fonda aktīviem būs kabeļtelevīzijas ziņu kanāli, interneta ziņu portāli, tabloīdi un sporta avīzes, visu Ungārijas apgabalu laikraksti, vairākas radiostacijas un daudzi žurnāli. Tā kontrolē būs tādi zīmoli kā "Hir TV", "Echo TV", Origo.hu, "Nemzeti Sport", "Bors", "Magyar Idok" un "Figyelo".

Lielāko daļu fondam ziedoto izdevumu pēdējo gadu laikā bija iegādājušies vai nodibinājuši premjerministra Viktora Orbāna sabiedrotie. Daļa šo izdevumu no relatīvi neatkarīgiem medijiem pārvērtās par nekautrīgiem valdības atbalstītājiem ar daudzām valsts un valdības reklāmām.

Starptautiskos pētījumos ir pausts uzskats, ka kopš Orbāna atgriešanās pie varas 2010. gadā mediju brīvība Ungārijā ir stabili samazinājusies.

Budapeštas domnīcas "Mertek Media Monitor" mediju analītiķe Āgneša Urbāna sacīja, ka pēc šī "bezprecedenta" notikuma "ir maz jēgas runāt par preses brīvību Ungārijā" šī konglomerāta lielās varas dēļ.

"Turpmāk būs totāla kontrole pār valdībai tuvajiem labējiem medijiem. Šie uzņēmumi konkurēja savā starpā par valsts reklāmām … bet tagad sistēma būs daudz centralizētāka un būs daudz lētāk darboties," sacīja Urbāna.

"Nedaudzajiem atlikušajiem neatkarīgo mediju uzņēmumiem būs daudz grūtāk darboties, jo tiem pretī būs viens milzīgs konkurents," viņa secināja.

CEMPF paziņoja, ka viens no tā mērķiem ir "palīdzēt Ungārijas rakstītās preses kultūrai izdzīvot".

"Pēc mūsu pārliecības, tas vienlaikus kalpo lasītāju interesēm un pilsonisko vērtību pārstāvēšanai," paziņoja fonds.

Fonda mediju operācijas vadīs laikraksta izdevējs Gābors Liskajs, kurš ir pazīstams ar lojalitāti Orbānam.

10 kompānijas, kas pievienojās šim fondam, ziedoja savus medijus un izdevumus par brīvu, lai gan to kopējā vērtība tiek lēsta vismaz 88 miljonu eiro apjomā.

"Fakts, ka tik vērtīgi uzņēmumi tika praktiski uzdāvināti fondam vienlaicīgi un tik acīmredzami koordinētā veidā, ļoti labi parāda, kā Orbāna sistēma strādā. Tas pierāda, ka īpašniekiem nebija reālu īpašuma tiesību, bet tie pildīja politiskus uzdevumus," konstatēja Ungārijas ziņu portāla 444.hu žurnālists Dāniels Pāls Rēņi, kurš specializējies mediju lietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!