Foto: Reuters/Scanpix

Ungārija plāno izveidot pierobežā nometnes no kuģu konteineriem, kur izvietot patvēruma meklētājus, kamēr tiek izskatītas viņu lietas, ceturtdien paziņojis Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna administrācijas vadītājs Jānošs Lāzārs.

Pēc jauno noteikumu ieviešanas visi imigranti, kas jebkur Ungārijā tiks aizturēti bez dokumentiem, kuri ļauj viņiem uzturēties valstī, tiks nosūtīti atpakaļ pāri robežai, atklāja amatpersona.

Cilvēktiesību aizstāvji norādīja, ka Ungārija jau tagad tur lielu skaitu patvēruma meklētāju noslēgtās nometnēs un visu patvēruma meklētāju masveida aizturēšana "demokrātiskā Eiropā nav pieredzēta desmitgadēm ilgi".

Nevalstiskā cilvēktiesību aizstāvju organizācija Ungārijas Helsinku komiteja solīja sūdzēt Ungāriju Eiropas Savienības (ES) Tiesā par katru gadījumu, kad patvēruma meklētājs tiek pretlikumīgi aizturēts, kā rezultātā valstij visticamāk nāktos izmaksāt kompensācijas.

Organizācija uzskata, ka tā vietā valdībai vajadzētu uzlabot patvēruma meklētāju uzņemšanas centru kvalitāti un ieguldīt naudu integrācijas pasākumos.

Pašreiz migranti, kuru lūgumi pēc patvēruma tiek izskatīti, lielākoties tiek izvietoti nenoslēgtās nometnēs un daudzi dodas tālāk uz Rietumeiropu pirms varasiestādes pieņēmušas lēmumu viņu lietās.

Migranti, kas tiek notverti netālu no robežas, tiek nosūtīti atpakaļ.

Ungārija ir uzcēlusi žogu uz robežas ar Serbiju un Horvātiju.

Lāzārs sacīja, ka jaunie pasākumi tiks īstenoti tikai tad, kad valstī būs izsludināts ārkārtas stāvoklis masu migrācijas dēļ, kā tas ir pašreiz.

"Skaidrs, ka drošības situācija Eiropā ir pasliktinājusies, nevis uzlabojusies," žurnālistiem pēc valdības tikšanās norādīja Lāzārs.

"Eiropas robežas pašreiz aizsargā Turcija. Mēs vēlētos stiprināt Ungārijas robežas," viņš piebilda.

Lāzārs uzsvēra, ka Ungārija ir gatava uzbūvēt otru spēcīgāku žogu uz savas dienvidu robežas, ja būs nepieciešams, un būvē vairākas mazas bāzes gar žogu robežpolicijas vajadzībām.

Viņš arī atklāja, ka valdība palielinās palīdzību labdarības organizācijām, kas strādā pierobežā.

2016. gadā Ungārija piešķīra patvērumu vai kāda cita veida aizsardzību 425 cilvēkiem. Lūgumu pēc patvēruma Ungārijā 2016. gadā iesniedza 29 432 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!