Foto: AP/Scanpix

Ungārijas komunistiskā režīma bijušajam iekšlietu ministram Bēlam Bisku prokuratūra trešdien izvirzījusi apsūdzības kara noziegumos, kas pastrādāti, apspiežot 1956.gada antikomunistisko revolūciju.

2011.gadā Viktora Orbana vadītā konservatīvā valdība panāca likuma grozījumus, kas beidzot ļāva saukt tiesas priekšā komunistiskā režīma amatpersonas par noziegumiem, kas pastrādāti boļševiku diktatūras laikā. Tomēr Bisku pagaidām ir vienīgais no noziedzīgā režīma līderiem, kam izvirzītas apsūdzības.

Neilgi pēc 1956.gada revolūcijas apspiešanas Bisku tika iecelts komunistu marionešu valdības iekšlietu ministra amatā, kurā viņš atradās līdz 1961.gadam.

Taču Budapeštas prokuratūra pavēstījusi, ka šobrīd 92 gadus vecais Bisku apsūdzēts kā Komunistiskās partijas komitejas loceklis, kas bijis saistīts ar neapbruņotu demonstrantu apšaušanu Budapeštā 1956.gada 5.decembrī un dažas dienas vēlāk - Šalgotarjānā. Abos šajos incidentos tika noslepkavots 51 cilvēks.

"Budapeštas prokuratūra šodien iesniegusi Budapeštas tiesā apsūdzības rakstu pret Bēlu Bisku ierosinātajā krimināllietā par kara noziegumiem un citiem noziegumiem," teikts prokuratūras izplatītajā paziņojumā.

Par noziegumiem, kuros Bisku apsūdzēts, draud mūža ieslodzījums.

Bisku tika aizturēts pagājušajā gadā. Kratīšanas laikā, kas tika veikta aizturēšanas brīdī, viņa mājā tika atrastas patronas, un prokuratūra bijušajai amatpersonai izvirzījusi arī apsūdzības par nelikumīgu munīcijas glabāšanu.

Viņš apsūdzēts arī par "līdzdalību noziedzīgās darbībās". Šīs apsūdzības bijušajam iekšlietu ministram izvirzītas par mēģinājumiem piesegt noziegumus, kurus pastrādājuši totalitārā režīma rokaspuiši, atriebjoties 1956.gada revolūcijas dalībniekiem.

Bisku savu vainu ir noliedzis.

1956.gada revolūcija sākās 23.oktobrī. Taču padomju karaspēks ar vietējo komunistu atbalstu to apspieda. Kaujās ar PSRS armiju krita vairāk nekā 2000 antikomunistiskās kustības cīnītāju, bet 200 000 ungāru bija spiesti no valsts bēgt.

Pēc revolūcijas apsiešanas komunistiskais režīma aptuveni 300 cilvēkus noslepkavoja, pamatojoties uz kara tribunāla spriedumiem, bet vairāk nekā 20 000 nonāca cietumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!