Foto: AFP/Scanpix

Ungārija pusnaktī slēgs savu robežu ar Horvātiju, caur kuru līdz šim ieradās desmitiem tūkstošu nelegālo imigrantu, kad dodas uz Eiropas ziemeļiem, piektdien paziņoja Ungārijas ārlietu ministrs.

"Nacionālās drošības kabinets izlēmis, ka no rītdienas (..) Ungārija spēs izpildīt savas Šengenas saistības uz Ungārijas-Horvātijas robežas, citiem vārdiem sakot, mēs no pusnakts slēgsim zaļo robežu," pavēstīja Pēters Sījārto.

Robeža tiks slēgta sestdien plkst.1.00 pēc Latvijas laika.

Ministrs preses konferencē Budapeštā norādīja, ka oficiālie robežšķērsošanas punkti turpinās darboties, taču "stingrā kontrolē".

Ungārija šogad reģistrējusi jau vairāk nekā 386 000 nelegālo imigrantu, kas ieradušies tās teritorijā pa tā dēvēto Balkānu ceļu, kas sākas Turcijā, šķērso Grieķijai piederošās salas Vidusjūrā, tās kontinentālo teritoriju un turpinās caur Maķedoniju un Serbiju.

15.septembrī Ungārija slēdza savu robežu ar Serbiju, un nelegālo imigrantu plūsma novirzījās uz Horvātiju.

Horvātija uz to reaģēja, robežpārkāpējus transportējot uz savu robežu ar Ungāriju.

Ceturtdien Ungārijas valdība paziņoja, ka pabeigusi žoga būvniecību gar Horvātijas robežu un ka gatava slēgt arī to.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns ir izpelnījies skaļu kritiku par žogu būvniecību uz valsts robežām, taču viņš norāda, ka atšķirībā no Grieķijas Ungārija vienīgi pilda savu pienākumu, kas izriet no Šengenas līguma, un apsargā Eiropas Savienības (ES) ārējo robežu.

Tajā pašā laikā Budapešta kritizē Vāciju, kuras īstenotā atvērto durvju politika tikai mudina arvien jaunus nelegālo imigrantu pūļus doties ceļā uz Eiropu.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!