Foto: AFP/Scanpix

Ungārijas parlaments otrdien apstiprinājis likumprojektu par augstāko izglītību, kas draud ar slēgšanu ASV miljardiera Džordža Sorosa dibinātajai Centrāleiropas Universitātei (Central European University - CEU).

Parlamentā, kur vairākumu no 199 vietām kontrolē premjerministra Viktora Orbāna pārstāvētā konservatīvā partija "Fidesz", par likumprojektu balsoja 123 deputāti. Pret balsoja tikai 38.

Jaunie noteikumi aizliedz institūcijām ārpus Eiropas Savienības (ES) izsniegt Ungārijā diplomus, ja starp abu valstu valdībām nav panākta attiecīga vienošanās.

Noteikumi prasa, lai šādām skolām būtu arī universitātes pilsētiņa un fakultātes savā bāzes valstī, kas CEU gadījumā nozīmētu ASV. CEU nav studentu pilsētiņas ASV un tā arī nepasniedz tur kursus.

Reaģējot uz parlamenta lēmumu, otrdien tūkstošiem cilvēku izveidoja dzīvo ķēdi ap universitāti.

Svētdien Budapeštā notika plaši protesti pret šo likumprojektu, kas izpelnījies arī starptautisku nosodījumu.

ASV Valsts departaments aicināja Ungāriju atsaukt šo likumprojektu, un vairāk nekā 900 akadēmiskajās aprindās pazīstamu cilvēku, tostarp 18 Nobela prēmiju ieguvuši ekonomisti, parakstījuši atklātu vēstuli pret šo ieceri.

Orbāns pirmdien paziņoja, ka CEU nākotne būs atkarīga no vienošanās starp Ungārijas un ASV valdībām, kas panākama nākamo sešu mēnešu laikā.

Nepakļaušanās jaunajiem noteikumiem liegtu CEU no 2018. gada uzņemt jaunus studentus un, iespējams, nozīmētu skolas slēgšanu 2021. gadā.

Ungārijas parlamentā aprīlī, domājams, tiks iesniegts arī likumprojekts par nevalstisko organizāciju (NVO) finansējuma "caurredzamību". Tiek uzskatīts, ka jaunās normas pamatā iecerētas, lai ierobežotu tieši Sorosa finansētos projektus.

Orbāns vairākkārt kritizējis 86 gadus veco Sorosu par jaukšanos Centrāleiropas un Austrumeiropas lietās un mēģinājumos izpostīt kontinentu, atbalstot atvērtas robežas un bēgļiem un imigrantiem labvēlīgu politiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!