Foto: Shutterstock

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns pirmdien paziņoja par daļēja karantīnas režīma ieviešanu centienos apturēt ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaita pieaugumu.

Kā paredzēts plānā, kas stāsies spēkā trešdien, tika paplašināta jau pastāvošā nakts komandantstunda un aizliegums pulcēties, slēgti bāri, restorāni un kultūras iestādes, sociālajā tīklā "Facebook" apliecināja premjers.

Sporta pasākumi varēs notiks aiz slēgtām durvīm, vidusskolām un augstskolām jāturpina darbs tīmeklī, savukārt bērnudārzi un pamatskolas arī turpmāk būs atvērti.

Ierobežojumiem, kas būs spēkā vismaz 30 dienas, otrdien nepieciešams parlamenta apstiprinājums par ārkārtas stāvokli, kas valdībai ļaus pārvaldīt valsti ar dekrētu palīdzību.

Kopš Covid-19 uzliesmojuma otrā viļņa sākuma vasaras beigās Orbāns līdz šim nav vēlējies izsludināt stingrus ierobežojumus, skaidrojot, ka jāaizsargā kā ekonomika, tā dzīvības.

Tomēr oktobrī strauji pieauga ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu un inficēšanās gadījumu skaits, skaļāk sākot skanēt prasībām ieviest stingrākus ierobežojumus un vairojoties bažām par slimnīcu drīzo pārslodzi.

Ungārijā proporcionāli tās iedzīvotājus skaitam Eiropas valstu vidū aizvadītajās septiņās dienās bijis ceturtais augstākais nāves gadījumu skaits, atpaliekot tikai no Čehijas, Beļģijas un Slovēnijas, liecina Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) aplēses.

Pirmdien Ungārijā apstiprināti vairāk nekā 5000 jaunu inficēšanās gadījumu. Slimnīcās atrodas 6061 Covid-19 pacients, 415 no viņiem pieslēgti pie plaušu ventilēšanas aparātiem.

Orbāns vēl pagājušajā nedēļā apliecināja, ka plāno importēt Covid-19 vakcīnas no Krievijas.

"Mēs redzam gaismu tuneļa galā, mums ir arvien vairāk labu ziņu par vakcīnām," drošināja premjers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!