Foto: AP/Scanpix/LETA

Ungārijas valdība ir izstrādājusi jaunus likumprojektus, kas ar kriminālatbildību sodītu tos pilsoņus, kas sniedz palīdzību migrantiem, ziņo BBC.

Ja likumprojekts tiks apstiprināts, tad kriminālatbildība iestātos par tādiem pārkāpumiem kā bukletu izsniegšanu, kuros atrodama migrantiem noderīga informācija, kā arī pārtikas piegādāšanu un juridisku pakalpojumu sniegšanu migrantiem. Tāpat tiktu veikti grozījumi konstitūcijā, kas aizliegtu citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm pārvietot patvēruma meklētājus uz Ungāriju, raksta BBC.

Ungārijas prezidents Viktors Orbans ir bijis viens no aktīvākajiem ES migrantu politikas oponentiem. Minētos likumprojektus apspriež laikā, kad Ungārijā cenšas iekļūt salīdzinoši maz patvēruma meklētāju. Par vienu no iemesliem tam kalpo žogs, kas uzbūvēts pie Ungārijas dienvidu robežas.

Vikotra Orbana partijai ir divu trešdaļu vairākums Ungārijas parlamentā. Likumprojekts nodēvēts par "Sorosa apturēšanas likumu", kas ilustrē Ungārijas valdības antipātijas pret miljardieri Džordžu Sorosu. Ungārijas valdība apsūdz Sorosu par to, ka viņš ir iedrošinājis musulmaņu iebraukšanu Eiropā. Pats Soross šīs apsūdzības noraida. Galīgais balsojums par likumprojekta pieņemšanu notiks nākamnedēļ, vēsta BBC.

2015. gadā Ungārija bija viena no tranzītvalstīm, kuru izmantoja patvēruma meklētāji no Sīrijas, Irākas un Afganistānas. Viņu biežākais galamērķis bija Vācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!