Ungārija un Nīderlande atteikušās nomainīt savus Eiropas Savienības komisāra amata kandidātus, kuri tika kritizēti Eiropas Parlamenta komitejās.
Ungārijas bijušajam ārlietu ministram Lāslo Kovāčam ar savu komandu enerģētikas jautājumos neizdevās atstāt iespaidu uz Eiropas likumdevējiem, un Nīderlandes nominētā kandidāte komisāra amatam Nēlija Krusa izraisīja bažas par iespējamo interešu konfliktu līdzdalības dēļ daudzu uzņēmumu valdēs.

"Mēs uzskatām, ka nav pamata atsaukt mūsu kandidātu Lāslo Kovāču," žurnālistiem Briselē uzsvēra Ungārijas Eiropas lietu ministre Etele Barata.

Arī Nīderlandes ārlietu ministrs Bernards Bots paziņoja, ka "Krusas kundze ir mūsu kandidāte un mēs paliksim pie amata, kas viņai līdz šim piedāvāts".

No avotiem Ungārijas valdībā tiek ziņots, ka Kovāčs varētu tikt pārcelts citā amatā un saņemt otru izdevību pārliecināt parlamentu par savu kvalifikāciju.

Kā ziņots, pēc Žozē Manuela Barrozu ieteikuma Latvija atteicās no savas nominētās kandidātes Ingrīdas Ūdres (ZZS) un izraudzījās pieredzējušu diplomātu ar pieredzi darbā Eiropas Savienībā Andri Piebalgu.

Parlaments iepriekš pieprasīja, lai Barrozu sola panākt Ūdres atkāpšanos, ja pierādīsies apsūdzības par nekārtībām partijas finansēšanā, kas patlaban tiek izmeklētas. Taču Latvijas ārlietu ministrs Artis Pabriks (TP) aģentūrai "Reuters" apliecināja, ka pagājušajā nedēļā Latvijas tiesa attaisnojusi Ūdri visās apsūdzībās un viņam esot sajūta, ka Latvija izcelta no citu valstu vidus "nevis darbības dēļ (..), bet gan lai liktu aiziet ne tikai vienam komisāram vien".

Kā ziņots, Administratīvā apgabaltiesa apmierināja Ūdres vadītās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) sūdzību strīdā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) un atcēla KNAB lēmuma punktus, kas no ZZS prasīja nelikumīgi iegūto finanšu līdzekļu atmaksu. Tomēr tiesa nevērtēja ziedojumu likumību.

Arī visvairāk kritizētā komisāra kandidāta Roko Butiljones vietā Itālija izvirzīs jaunu kandidātu, kas, visticamāk, būs pašreizējais ārlietu ministrs Franko Fratīni.

Piebalgs aģentūrai "Reuters" lika saprast, ka viņš ir ieinteresēts Kovāčam piedāvātajā enerģijas komisāra amatā, atzīstot, ka "tas ir ļoti labs portfelis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!