Foto: AP/Scanpix

Ungārija un Slovēnija piektdien nākušas klajā ar aicinājumu ierīkot žogu gar Grieķijas ziemeļu robežu, šādi efektīvi noslēdzot Eiropas Savienības (ES) Šengenas zonu imigrantiem, kas mēģina iekļūt blokā caur Balkānu rietumiem.

"Ar vienkāršu sūdzēšanos par to, ka Grieķija nesargā savas robežas, nepietiek," kopīgā preses konferencē ar Slovēnijas kolēģi paziņoja Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns.

Viņš norādīja, ka nepieciešama stingra nostāja, un Ungārija un Slovēnija sagaida, ka uz Maķedonijas un Bulgārijas robežas ar Grieķiju tiks uzbūvēts žogs un imigrantu plūsma tiks apturēta.

Slovēnijas premjerministrs Miro Cerars savukārt brīdināja, ka Eiropai draud "konflikti un sairšana", ja ES neizdosies atrast risinājumu bēgļu un nelegālo imigrantu krīzei, pirms tā atkal saasināsies, iestājoties pavasarim un siltākam laikam.

"Mums nav laika, mēs nevaram gaidīt līdz pavasarim. Miljoniem cilvēku gaida uz robežām, lai iekļūtu ES kā imigranti, un šis skaitlis pieaugs līdz desmitiem miljonu," paziņoja Cerars.

"Ja mēs nespējam atrast efektīvu risinājumu Grieķijai tās dienvidu robežām, tad mums nekavējoties jādara kaut kas, kas būtu efektīvs uz Maķedonijas robežas ar Grieķiju," viņš piebilda.

Pērn Eiropā, šķērsojot Vidusjūru, ieradās vairāk nekā miljons nelegālo imigrantu un bēgļu.

Lielākā daļa no tiem šķērsoja Vidusjūru no Turcijas uz Grieķiju un pēc tam devās caur Maķedoniju un Serbiju, lai sasniegtu ES valstis.

Maķedonija jau ir uzbūvējusi žogu vairāku kilometru garumā uz tās robežas ar Grieķiju un pastiprinājusi robežkontroli.

Arī Ungārija uz tās dienvidu robežām pagājušajā rudenī uzbūvēja dzeloņdrāšu žogu, kas novirzīja imigrantu plūsmu uz Slovēniju, kas tagad kļuvusi par galveno tranzītvalsti imigrantu ceļā uz Austriju un Vāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!