Foto: Reuters/Scanpix

Ungārijas valdība ierosinājusi vēlēšanu likuma grozījumus, kas tiek uzskatīti par mēģinājumu apgrūtināt opozīcijas partiju centienus apvienot savus spēkus pirms 2022. gadā paredzētajām parlamenta vēlēšanām.

Likumprojekts, kuru sagatavojusi tieslietu ministre Judīte Varga, otrdien īsi pirms pusnakts iesniegts parlamentā. Tas apgrūtina mazākām partijām deputātu vietu izcīnīšanu, izmantojot partiju listes.

93 no 199 parlamenta deputātu vietām tiek sadalītas saskaņā ar proporcionālo vēlēšanu sistēmu, bet pārējās tiek izcīnītas mažoritārajos vēlēšanu apgabalos.

Likumprojekts paredz, ka turpmāk partiju listes varēs uzstādīt tikai tās partijas, kas uzstād­īju­šas individuālos kandidātus vismaz 50 mažoritārajos vēlēšanu apgabalos.

Līdz šim, lai uzstādītu partijas listi, individuālie kandidāti bija jāizvirza vismaz 27 apgabalos.

Iepriekš šogad opozīcijā esošās partijas, kas pārstāv visu politisko spektru, sākot no kreisā flanga līdz galēji labējam flangam, paziņoja, ka 2022. gadā visos vēlēšanu apgabalos izvirzīs kopīgus individuālos kandidātus, lai stātos pret­ī premjerministra Viktora Orbāna vadītās konservatīvās partijas "Fidesz" kandidātiem.

Tikmēr sarunas par to, vai izvirzīt arī kopīgu nacionālo sarakstu, vēl turpinās.

Valdība norāda, ka grozījumi novērsīs mazu "viltus" partiju veidošanu nolūkā saņemt valsts subsīdijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!