Ungārijas parlaments otrdien apstiprināja līdzšinējo ekonomikas ministru Gordonu Bajnaju valsts premjerministra amatā.
Bajnajs stāsies aizejošā premjerministra Ferenca Ģurčaņa vietā, kurš par savu demisiju paziņoja marta vidū.

Ģurčaņa sociālistu partiju pieprasītā "konstruktīvā neuzticības" balsojumā 204 deputāti atbalstīja Ģurčaņa atcelšanu no amata un Bajnaja stāšanos viņa vietā.

Neviens deputāts nebalsoja pret premjeru nomaiņu, bet astoņi likumdevēji atturējās.

Bajnajs jau priekš brīdināja, ka Ungārijai ir nepieciešams īstenot steidzamas un smagas reformas, vai arī valstij draud dziļa krīze.

"Ungāriju apdraud ekonomikas krīze. Tas arī nozīmē, ka Ungārijai ir nepieciešams rīkoties steidzami. Katra veltīgi iztērēta nedēļa valstij varētu maksāt miljardus forintu un desmitiem tūkstošu darba vietu," konferencē sacīja Bajnajs.

Starptautiskais Valūtas fonds, Pasaules Banka un Eiropas Savienība jau pērnā gada nogalē vienojās par 25,1 miljarda dolāru (13 miljardu latu) aizdevuma piešķiršanu Ungārijai.

Taču Ungārijai atvēlētais finansējums beigsies nākamā gada sākumā, un analītiķi uzskata, ka valdībai nepieciešams uzlabot valsts finanšu stāvokli, pirms valstij vairs netiks piešķirti līdzekļi.

Analītiķi prognozē, ka Ungārijas ekonomika šogad samazināsies par 4,5%, salīdzinot ar valdības prognozēto 3,5% kritumu.

Bajnajs norādīja, ka straujas un uzticamas reformas varētu atjaunot investoru uzticību, kā arī nodrošināt Ungārijas spēju pievienoties eirozonai.

Ungārijas forints attiecībā pret eiro kopš pērnā gada vasaras jau zaudējis vairāk nekā 20% vērtības, ievērojami negatīvi ietekmējot simtiem tūkstošu mājsaimniecību, kuru aizdevumi ņemti ārvalstu valūtās.

Savukārt bezdarba līmenis Ungārijā trīs mēnešos no pērnā gada decembra līdz šā gada februārim pieauga līdz 9,1%, salīdzinot ar 8,4% laikposmā no novembra līdz janvārim, un daļa ekonomistu uzskata, ka tas varētu pat pārsniegt 10% atzīmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!