Foto: Reuters/Scanpix

Imigrantu krīze ir Vācijas, nevis Eiropas problēma, ceturtdien paziņoja Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns.

"Šī problēma nav Eiropas problēma, šī problēma ir Vācijas problēma," preses konferencē Briselē sacīja premjers, piebilstot, ka nelegālo imigrantu masas, ceļojot caur viņa un citām valstīm, vēlas nonākt Vācijā.

"Neviens negrib palikt ne Ungārijā, ne Slovākijā, ne Polijā, ne Igaunijā. Visi viņi grib doties uz Vāciju. Mūsu darbs ir viņus reģistrēt," piebilda premjers.

Viņš arī mudināja potenciālos imigrantus nebraukt uz Ungāriju.

"Lūdzu, nenāciet. Doties uz šejieni ir riskanti. Mēs nevaram garantēt, ka jūs tiksiet pieņemti," sacīja Orbāns, uzsverot, ka nebūtu cilvēcīgi un morāli pareizi "falsificēt" cilvēku sapņus.

Izsakoties par imigrantiem, kas šobrīd atrodas Budapeštā un gaida, kad varēs doties tālāk uz Rietumeiropu, premjers sacīja, ka "neviens nevarēs pamest Ungāriju bez reģistrēšanās". Orbāns piesauca Vācijas kancleres Angelas Merkeles un viņas Austrijas kolēģa Vernera Faimana prasības, kā arī Eiropas Savienības (ES) juridisko normu nosacījumus.

Atbilstoši ANO datiem, lai nokļūtu Eiropā, kopš gada sākuma Vidusjūru šķērsojuši vairāk nekā 300 000 nelegālo imigrantu.

Viņu lielākā daļa necenšas palikt Itālijā vai Grieķijā - pirmajās ES valstīs, kuras viņi sasniedz, -, bet dodas tālāk uz Vāciju, kur valsts patvēruma meklētājiem nodrošina dāsnus pabalstus un sociālās garantijas.

Ungārija ir viena no valstīm, kurā imigranti masveidā iebrauc no Balkāniem. Cerībā apturēt imigrantu pieplūdumu Ungārija ir uzbūvējusi dzeloņstiepļu barjeru gar Serbijas robežu un turpina tur būvēt četrus metrus augstu žogu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!