Foto: AFP/Scanpix

Ungārijas prezidents Jānošs Āders pirmdien parakstījis grozījumus Ungārijas augstākās izglītības likumā, kas varētu apdraudēt ASV miljardiera Džordža Sorosa dibinātās Centrāleiropas Universitātes (Central European University - CEU) pastāvēšanu.

CEU paziņoja, ka stingri iebilst pret šādu prezidenta lēmumu un solīja apstrīdēt to, ko nosauca par "apzinātu politisku uzbrukumu brīvai institūcijai".

Āders avukārt uzvēra, ka grozījumi atbilst Ungārijas konstitūcijai un starptautiskajiem līgumiem un neierobežo akadēmisko brīvību.

Ja viņam būtu bažas par grozījumiem, viņš būtu uzdevis tos izskatīt Konstitucionālajā tiesā vai nosūtījis atpakaļ parlamentam atkārtotai izskatīšanai.

Prezidents tomēr atzina, ka strraujā likumprojekta pieņemšana un daži tā nosacījumi "izraisīja nepatiku daudzos cilvēkos".

Jau vēstīts, ka svētdien notika plaša demonstrācija pret jaunajiem noteikumiem. Protestētāji arī aicināja Āderu neparakstīt grozījumus.

Jaunie noteikumi aizliedz institūcijām ārpus Eiropas Savienības (ES) izsniegt Ungārijā diplomus, ja starp abu valstu valdībām nav panākat attiecīga vienošanās.

Noteikumu prasa, lai šādām skolām būtu arī universitātes pilsētiņa un fakultātes savā bāzes valstī, kas CEU gadījumā nozīmētu ASV.

CEU nav studentu pilsētiņas ASV un tā arī nepasniedz tur kursus.

Ungārijas likumprojektu par augstāko izglītību kritizējušas gan ASV, gan Vācija.

Ungārijas parlamentā aprīlī, domājams, tiks iesniegts arī likumprojekts par nevalstisko organizāciju (NVO) finansējuma "caurredzamību". Tiek uzskatīts, ka jaunās normas pamatā iecerētas, lai ierobežotu tieši Sorosa finansētos projektus.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns vairākkārt kritizējis 86 gadus veco Sorosu par jaukšanos Centrāleiropas un Austrumeiropas lietās un mēģinājumos izpostīt kontinentu, atbalstot atvērtas robežas un bēgļiem un imigrantiem labvēlīgu politiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!