Foto: AFP/Scanpix

Ungārijas tiesa piespriedusi cietumsodu 10 imigrantiem, kuri centās nelikumīgi šķērsot robežu pērn imigrantu nekārtību laikā.

Tiesa Segedas pilsētā Ungārijas dienvidos notiesāja deviņus sīriešus un vienu irākieti par sadursmēm ar policiju uz robežas 16. septembrī – dienu pēc tam, kad Ungārijas varasiestādes noslēdza robežu ar Serbiju.

Trīs gadi cietumā tika piespriesti kādam imigrantam, kurš nekārtību laikā uzrunāja pūli ar megafonu. Vēl seši migranti saņēma 14 mēnešus ilgu ieslodzījumu. Diviem vīriešiem un vienai sievietei tika piespriests nosacīts cietumsods viņu sliktās veselības dēļ.

Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna valdība pērnā gada septembrī pieņēma stingru imigrācijas likumu, kas paredz kriminālatbildību par nelikumīgu robežas šķērsošanu, par ko var piespriest vienu līdz piecus gadus cietumā.

Piektdien zemākās tiesu instances piespriestie sodi noslēdz pirmo lietu, kas tika iztiesāta pēc jaunajiem likumiem. Tā ir arī lieta, kur ir lielākais skaits apsūdzēto.

Ātro tiesas procesu laikā par nelikumīgu robežas šķērsošanu kopš septembra ir pasludināti 3000 spriedumu par nelegālo imigrantu izraidīšanu no valsts, liecina tiesu informācija.

Pērnā gada 16. septembrī Reskes robežkontroles punktā notika nekārtības, vairākiem simtiem migrantu pieprasot atļauju šķērsot robežu. Migranti apmētāja policiju ar akmeņiem un pudelēm, bet policija pūļa savaldīšanai izmantoja ūdens lielgabalu.

Incidentā tika ievainoti apmēram 15 policisti un 100 līdz 150 migranti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!