Foto: AFP/Scanpix
Ungārijas valdība otrdien iesniedza parlamentā grozījumus pretrunīgi vērtētajā tiesu likumā, kura pieņemšana izsauca Eiropas Komisijas (EK) draudus uzsākt pret Budapeštu tiesvedību.

EK komisija 7.martā deva Ungārijai mēnesi laika, lai grozītu tiesu likumu, kā arī likumu par datu aizsardzību, pretējā gadījumā draudot sākt tiesvedību.

Brisele arī norādījusi, ka Budapeštas pieprasītā 15 līdz 20 miljardus eiro lielā aizdevuma piešķiršana ir atkarīga no Ungārijas gatavības sekot Eiropas Savienībā (ES) iedibinātajiem demokrātijas principiem.

Grozījumu mērķis ir nodrošināt lielāku kontroli pār jaunieviestās Nacionālā tieslietu biroja (NTB) prezidentu, kā to ieteikusi Venēcijas padome, Eiropas Padomes padomdevējiestāde konstitucionālajos jautājumos, un Ungārijas tiesnešu apvienība, debašu laikā norādīja valdošās partijas "Fidesz" deputāts Roberts Repasijs.

Pagājušajā nedēļā Venēcijas padome nosodīja pārlieku pilnvaru nodošanu NTB prezidenta rokās.

NTB prezidents tiek iecelts uz deviņiem gadiem, un šajā amatā nonākusi Tinde Hando, kas tiek uzskatīta par premjerministra Viktora Orbana ģimenes draugu.

Grozījumus datu aizsardzības likumā Ungārijas valdība parlamentā iesniedza jau 9.martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!