Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ilggadējais Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns, kurš tiek uzskatīts par draudzīgu pret Kremļa saimnieku Vladimiru Putinu, svētdien ir guvis uzvaru Ungārijas vēlēšanās.

"Mūsu uzvara ir tik liela, ka to var redzēt pat no Mēness," izteicies Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns, kurš ceturto reizi ticis ievēlēts par valsts līderi.

Pēc svētdienas Ungārijas vēlēšanu provizoriskajiem rezultātiem, Viktora Orbāna pārstāvētā partija "Fidesz" ir ieguvusi 53.7% no visām balsīm, bet opozīcijas koalīcija "Apvienotā Ungārija" - 34.4%, raksta "The Guardian". Labēji noskaņotās partijas "Fidesz" galvenais arguments kampaņā bijis brīdinājums, ka opozīcijas solījumi tuvināties ES varētu ievilināt Ungāriju karā. Šādu kritiku opozīcija ir noraidījusi.

Savā uzvaras uzrunā Orbāns ir teicis, ka viņam ir bijis daudz oponentu, tostarp arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un "Briseles birokrāti", raksta ASV medijs "CNN".

Pēc "Reuters" iegūtās informācijas, kopš Viktora Orbāna nākšanas pie varas 2010. gadā, viņš ir guvis lielāku kontroli pār Ungārijas tiesu sistēmu, medijiem un izglītības iestādēm, kā arī veicis izmaiņas likumdošanā, kas ierobežo migrantu un LGBTQ+ grupu brīvību.

"CNN" uzsver, ka Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) aicinājusi veikt novērošanas misiju Ungārijas vēlēšanās, kuras norisinājās 3. aprīlī, raizējoties, ka Ungārijas demokrātiskās vēlēšanas tiek grautas.

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis arī satraucas par Viktora Orbāna attiecībām ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, Ungārijas premjerministrs nav piekritis ES ieviestajām sankcijām, lai arī nebija piemērojis veto šiem lēmumiem. Viņš arī aizliedzis sūtīt ieročus uz Ukrainu caur Ungārijas teritoriju, ziņo "Reuters".

Savukārt Lielbritānijas raidsabiedrība BBC ir rakstījusi, ka Viktora Orbāna uzvara vēlēšanās un nosliece uz autoritāra stila vadīšanu radīs galvassāpes ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!