Foto: Reuters/Scanpix
Lielākā ungāru avīze "Nepszabadsag" vērsusies ar prasību valsts Konstitucionālajā tiesā, apstrīdot daudz pelto mediju likumu, ceturtdien pavēstīja laikraksta pārstāvji.

""Nepszabadsag" darba ņēmēju asociācija pretrunīgi vērtēto likumu apstrīdējusi Konstitucionālajā tiesā, jo šie noteikumi apdraud drukātos medijus," skaidrots izdevuma tīmekļa vietnē.

Prasību tiesā otrdien iesniedzis avīzes galvenais redaktors un darba ņēmēju asociācijas prezidents, un tajā apstrīdēti jaunā likuma 16 panti.

Laikraksts kritizē "neskaidro "mediju produktu" definīciju, mediju uzraudzības padomes darbības lauku un" likuma pārkāpuma gadījumos piemērojamo sodu likumību.

"Kopumā ņemot, šīs problēmas var negatīvi ietekmēt konstitūcijā noteiktās tiesības uz preses un vārda brīvību," skaidro prasības iesniedzēji.

Turklāt likums stājies spēkā tikai vienu dienu pēc tā publicēšanas oficiālajā vēstnesī, tādēļ nav bijis pietiekami daudz laika, lai sagatavotos, kas savukārt ir pretrunā konstitūcijai, viņi piebilst.

Daudz peltais likums dod tiesības varasiestādēm, kurās pamatā pārstāvēti premjerministra Viktora Orbana partijas "Fidesz" biedri, regulēt mediju saturu.

Likums, kas stājās spēkā 1.janvārī, paredz, ka Nacionālajai mediju un infokomunikāciju padomei (NMHH) būs tiesības noteikt soda naudu par saturu, kas tiks uzskatīts par aizvainojošu, un par "politiski nelīdzsvarotu" materiālu, turklāt soda naudas apmēri radio un televīzijai var sasniegt 200 miljonus forintu (506 019 latus).

Likums paredz arī tiesības pārbaudīt mediju aprīkojumu un dokumentus un piespiest žurnālistus atklāt avotus jautājumos, kas saistīti ar nacionālo drošību.

Lai gan Budapešta nedēļas sākumā piekrita pēc Eiropas Komisijas prasības veikt grozījumus likumā, tas neattieksies uz uzraudzības padomes sastāvu, pret ko Brisele nav paudusi iebildumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!