Foto: AP/Scanpix

Gaidot Eiropas Savienības (ES) valdību vadītāju tikšanos ar Turciju pirmdien Briselē, ANO Bēgļu aģentūra (UNHCR) publiskojusi rekomendācijas, kuru mērķis ir palīdzēt valstīm rast risinājumus bēgļu situācijai Eiropā, portālu "Delfi" informēja UNHCR.

"Lai risinājums tiktu efektīvi pārvaldīts, ir būtiska visu ES dalībvalstu iesaiste," norādījis ANO Augstais komisārs bēgļu jautājumos Filipo Grandi. "Nedrīkstētu to atstāt tikai ieceļošanas valstu Grieķijas un Itālijas ziņā, un to valstu, kuras ir uzņēmušas daudz cilvēku – Austrijas, Vācijas un Zviedrijas – ziņā."

Augstais komisārs Grandi piedāvā plānu tam, kā ES dalībvalstis var kontrolēt un stabilizēt bēgļu situāciju. Plānā ir seši galvenie punkti, kas iecerēti kā vispārēji norādījumi.

Pirmkārt, pilnībā ieviest tā saukto "karsto punktu" (mobilo reģistrācijas centru) pieeju un patvēruma meklētāju pārvietošanu no Grieķijas un Itālijas, tāpat vienlaicīgi atgriežot indivīdus, kuri neatbilst prasībām par bēgļu aizsardzību, saskaņā ar spēkā esošajiem atpakaļuzņemšanas nolīgumiem.

Otrkārt, pastiprināt atbalstu Grieķijai, lai tiktu galā ar humanitāro ārkārtas situāciju bēgļu statusa noteikšanā, pārvietošanā un atgriešanā vai atpakaļuzņemšanā.

Treškārt, nodrošināt visu ES tiesību aktu un direktīvu patvēruma jomā ievērošanu no dalībvalstu puses.

Ceturtkārt, gādāt par plašākām, drošām un likumīgām iespējām bēgļiem ieceļot Eiropā kontrolētu programmu ietvaros, piemēram, humānās uzņemšanas programmās, caur privātiem sponsoriem, darbaspēka mobilitātes iniciatīvām un tamlīdzīgi. Šādā veidā bēgļiem nebūs jāvēršas pie cilvēku kontrabandistiem un tirgoņiem, lai rastu drošību.

Piektkārt, parūpēties par dažādiem riskiem pakļautiem indivīdiem, tostarp bērniem bez pavadoņiem un nošķirtiem bērniem, ieviest pasākumus, lai novērstu un reaģētu uz seksuālo vardarbību, uzlabot meklēšanas un glābšanas operācijas jūrā, bargi vērsties pret cilvēku kontrabandistiem, cīnīties pret ksenofobiju un rasismu, kas vērsts pret bēgļiem un migrantiem.

Sestkārt, izstrādāt Eiropas mēroga sistēmas atbildībai par patvēruma meklētājiem, izvietojot reģistrācijas centrus galvenajās ieceļošanas valstīs, kā arī radot sistēmu patvēruma pieprasījumu taisnīgai sadalīšanai ES dalībvalstu starpā.

Ar pilnu UNHCR publikāciju "Stabilizing the situation of refugees and migrants in Europe: Proposals to the Justice and Home Affairs Council of the European Union, 2 March 2016" var iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!