Aptuveni 14 miljoni bērnu neapmeklē skolu Centrāleiropā un Austrumeiropā, liecina ceturtdien Ženēvā publicēts ANO Bērnu fonda UNICEF pētījums.
Gandrīz 2,4 miljoni bērnu reģionā neapmeklē pamatskolu, kas ir aptuveni 2% šī vecuma grupas bērnu, un vēl 12 miljoni no 100 miljonu lielās par 18 gadiem jaunāku bērnu grupas neapmeklē vidusskolu, liecina pētījums.

Vismazāk bērni skolu apmeklē Armēnijā, Gruzijā, Moldovā un vairākās Vidusāzijas valstīs, tādās kā Tadžikistāna un Kirgīzija, kur vidusskolu apmeklē mazāk nekā puse bērnu.

Šie izglītības sistēmas defekti veicina nabadzību un grauj šo valstu ekonomisko konkurētspēju, žurnālistiem pavēstīja UNICEF reģionālā direktore Marija Kaliviss.

Izglītības jomā visatpalikušākajās valstīs jauniešu bezdarbs pārsniedz 50%, piemēram, Serbijā, Armēnijā un Maķedonijā. Savukārt Slovākijā, Horvātijā un Polijā jauniešu bezdarba līmenis ir ap 30%.

UNICEF aicināja reģiona valdības palielināt izdevumus izglītībai no pašreizējiem vidēji 3% no iekšzemes kopprodukta līdz 6%, norādot, ka ir nepieciešams palielināt algas, lai piesaistītu labus skolotājus un uzlabotu izglītības kvalitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!