Foto: Reuters/Scanpix
Bolīvijā pilnībā izžuvis viens no valsts lielākajiem ezeriem – Poopo ezers, kura platība reiz bija vairāk nekā 2000 kvadrātkilometru, vēsta aģentūra "Reuters".

Sālsezers Poopo atrodas sausā apvidū 3686 metru virs jūras līmeņa. Poopo ezers bija nozīmīga migrējošu putnu, jo sevišķi flamingu atpūtas un barošanās vieta.

Valsts valdība paziņojusi, ka ezera teritorija tagad ir "katastrofas zona", taču daudzi saka, ka Bolīvijas amatpersonas nav pietiekami daudz darījušas, lai novērstu ezera izžūšanu, kas ilga jau ilgu laiku.

"Mums vairs nav ezera. Šeit bija flamingi. Decembra pirmajās dienās ezers izžuva pilnībā," aģentūrai "Reuters" sacīja zvejnieks Valerio Kalle Rohass. "No stūra līdz stūrim tas ir sauss. Deviņdesmitajos gados šeit bija vismaz 2000 kvadrātkilometru ūdens, bet pēc tam ūdens līmenis sāka samazināties. 1995., 1996. gadā ezers arī sāka izžūt, bet tad ūdens ātri atgriezās."

Oruro Tehniskās universitātes profesors Miltons Peress stāstīja, ka speciālisti Poopo ezeram seko līdzi jau 60 gadus. Klimata izmaiņas pēdējo desmit gadu laikā ir veicinājušas ezera izžūšanu. Šajā teritorijā vidējā gaisa temperatūra cēlusies par 0,9 grādiem pēc Celsija, kas veicināja trīs reizes ātrāku ūdens iztvaikošanu.

Līdz ar ezera izžūšanu bojā gāja miljoniem zivju, kā arī aptuveni 500 putni, to starp flamingi un pīles.

Bolīvijas amatpersonas apzinās, ka ūdens un zivju trūkums ezera reģionā ietekmēs iedzīvotāju. Tiek solīts sniegt atbalstu šī reģiona iedzīvotajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!