Lietuvas Darba partijas dibinātājs un bijušais līderis Viktors Uspaskihs, kurš vairāk nekā gadu slēpies Krievijā no Lietuvas tiesībsargājošajām iestādēm, trešdien izpildījis solījumu un beidzot atgriezies Viļņā, kur jau lidostā nekavējoties aizturēts, nepaspējot parādīties nedz prāvajam partijas biedru pulciņam, kas viņu sagaidīja ar puķēm, nedz žurnālistiem, nedz vienkāršiem ziņkārīgajiem.
Lietuvas amatpersonas Uspaskiha turpmāko likteni pagaidām nav komentējušas, bet Darba partijas priekšsēdētāja vietniece Loreta Graužiniene, kas kopā ar viņu atlidoja no Maskavas, paudusi pārliecību, ka jau līdz vakaram "viss būs nokārtojies". Arī Uspaskiha advokāts Vītauts Sviderskis Lietuvas radio sacījis, ka viņa aizstāvamais nevar tikt aizturēts uz ilgu laiku, jo nav apsūdzēts vardarbīgos noziegumos. Tomēr viņš atzinis, ka aizturēšanas process noritējis "pilnīgi korekti".

Lietuvas Robežapsardzes dienesta preses sekretārs Ģiedrjus Mišutis pastāstījis, ka Uspaskihs aizturēts bez sarežģījumiem. Robežsargi pie lidmašīnas pārbaudījuši viņa dokumentus un nodevuši viņu kriminālpolicijai.

Kā norāda radio, vairāki pazīstami Darba partijas biedri trešdienas rītā sagaidīja Uspaskihu lidostā, bet pie Ģenerālprokuratūras viņu gaidīja Eiropas Parlamenta deputāte Ona Jukņevičiene, vēlāk tur ieradās arī citi partijas biedri ar puķēm. Uzzinājusi par Uspaskiha aizturēšanu, partijas vadība devusi rīkojumu puķes vest uz partijas biroju, cerot, ka jau nākamajā rītā viņš tur ieradīsies pats.

Kā ziņots, Uspaskihs ir reģistrējies kā kandidāts uz šobrīd brīvu Seima deputāta mandātu 7.oktobrī paredzētajās vēlēšanās Alītas apriņķī. Laikraksts "Kauno diena" otrdien vēstīja, ka viņš pašlaik ir viens no trim reālākajiem pretendentiem, kuru izredzes uzvarēt ir gandrīz vienādas. Avīze uzsvēra, ka Darba partija izvērsusi intensīvu aģitāciju ne vien šajā apriņķī, bet visas valsts mērogā.

Kandidāta statuss gan neglābj Uspaskihu no kriminālvajāšanas, jo Centrālās vēlēšanu komisija atcēla viņa tiesisko imunitāti, atļaujot skandalozo politiķi pēc atgriešanās Lietuvā aizturēt un saukt pie kriminālatbildības.

Uspaskihs, kas savulaik skandālu dēļ jau zaudēja saimniecības ministra amatu un Seima deputāta mandātu, pērn tika apsūdzēts partijas grāmatvedības datu viltošanā un Valsts nodokļu inspekcijas un Centrālās vēlēšanu komisijas maldināšanā par partijas ieņēmumiem un to izlietojumu, un Lietuvas Ģenerālprokuratūra izsludināja viņu starptautiskajā meklēšanā.

Tomēr šā gada sākumā Uspaskihs, neraugoties nedz uz viņam izteiktajām tiesībsargāšanas iestāžu pretenzijām, nedz savu ilgstošo prombūtni, jau tika reģistrēts Lietuvas pašvaldību vēlēšanu kandidātu sarakstos Ķēdaiņu vēlēšanu apgabalā, atsaucoties uz vēlēšanu likumu, kas viņam garantēja tiesisko imunitāti. CVK pēc Ģenerālprokuratūras lūguma arī toreiz šo imunitāti viņam anulēja, tomēr Uspaskihs tika ievēlēts Ķēdaiņu rajona pašvaldības padomē, bet vēlāk paziņoja, ka vairs nevēlas tajā strādāt un atsakās no iegūtā mandāta.

Prokurori izmeklē apsūdzības, ka Darba partija 2005.gadā nav deklarējusi ieņēmumus vairāk nekā astoņu miljonu litu (1,6 miljonu latu) un izdevumus vairāk nekā septiņu miljonu litu (1,4 miljonu latu) apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!