Foto: TASS/Scanpix/LETA
Krievijā uz Brjanskas apgabalu, kas robežojas ar Ukrainu un Baltkrieviju, pārvietoti desantnieki, desanta kaujas mašīnas un bruņutransportieri, ziņo "Conflict Intelligence Team" (CIT) pētnieki.

CIT analītiķi izpētījuši sociālo tīklu video no 24. janvāra, kurā redzams braucošs vilciens ar apsegtu militāro tehniku, un pieciem pasažieru vagoniem, kuros ir vietas vairāk nekā 250 cilvēkiem.

@nafanja32 #военнаятехнитка #брянскаяобласть ♬ Бригада (Эпилог) - Из т/с "Бригада" - Алексей Шелыгин

Uz platformām atpazīta 31 desanta kaujas mašīna (BMD) un astoņi desantnieku bruņutransportieri BTR-MDM, kas atbilst viena bataljona aprīkojumam, skaidro CIT. Tāpat sastāvā vesti astoņi saīsinātie divasu kravas auto KAMAZ-43501, ko Krievijā parasti izmanto gaisa desanta spēki.

Saskaņā ar Krievijas dzelzceļa datiem vilciens izbraucis no Ivanovskas apgabala stacijas "Tekstilnij", kur netālu atrodas 98. gaisa desanta divīzijas 217. gvardes izpletņu-desanta pulks. Šīs divīzijas karavīri nesen piedalījās Kolektīvās drošības līguma organizācijas (KDLO) operācijā Kazahstānā, atzīmē pētnieki.

CIT kā vienu no iespējamiem uzbrukuma variantiem Ukrainai iepriekš ir minējuši operācijas sākumu no Brjanskas apgabala vai Baltkrievijas.

Bažas par iespējamu Krievijas iebrukumu Ukrainā pastāv kopš novembra. Krievijā pie Ukrainas robežas tiek novērota karaspēka un tehnikas pulcināšana, savesto karavīru skaits tiek lēsts uz 127 tūkstošiem. Savukārt Maskava no ASV un NATO pieprasa īpašas "drošības garantijas", kas ietver NATO nepaplašināšanos uz austrumiem un spēku atvilkšanu no alianses jaunākajām dalībvalstīm, pretējā gadījumā solot īstenot "militāri tehniskus pasākumus".

Krievija jau 2014. gadā okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un Krievijas atbalstītas bruņotas bandas pārņēmušas atsevišķas teritorijas Ukrainas austrumos, tāpēc faktiski karš Ukrainā notiek jau septiņus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!