Foto: AFP/Scanpix/LETA

Uz Ziemas olimpisko spēļu atklāšanu piektdien Dienvidkorejā ieradīsies ceremoniālais valsts vadītājs Kims Čennams – viņš būs visu laiku augstākā Ziemeļkorejas amatpersona, kas viesojusies sev naidīgajā Dienvidkorejā, ziņo raidsabiedrība BBC.

Ziemeļkorejas Augstās Tautas asamblejas prezidija prezidenta Kima došanos uz Phjončhanu apstiprinājusi Phenjana. Totalitārās valsts vadoņa Kima Čenuna uzvārda brālis Dienvidkorejā uzturēsies trīs dienas un vadīs 22 cilvēku lielu delegāciju.

Jau ziņots, ka abas formāli karastāvoklī esošās Korejas pussalas valstis spēļu atklāšanas ceremonijā soļos zem viena karoga. Lai gan tas ir pozitīvs pavērsiens abu valstu saspringtajās attiecībās, eksperti apšauba, ka tam būs kāds iespaids uz Ziemeļkorejas kodolieroču programmu.

90 gadus vecais Kims Čennams Ziemeļkorejas parlamentu vada kopš 1998. gada. Savā karjerā viņš ir piedzīvojis visu trīs diktatoru – Kimu dinastijas pārstāvju valdīšanu. Viņš tiek uzskatīts par ceremoniālo valsts vadītāju, kas saņem ārvalstu diplomātu akreditācijas un apsveic ārvalstu līderus.

Pretstatā tautas vadonim Kimam Čenunam, Kims Čennams oficiālu delegāciju sastāvā ir ceļojis uz ārzemēm. 2017. gada augustā viņš Irānā piedalījās prezidenta Hasana Ruhani otrā pilnvaru termiņa inaugurācijas ceremonijā.

Tāpat viņš bija klāt Ziemas olimpisko spēļu noslēguma ceremonijā 2014. gadā Sočos.

Ņemot vērā Kima spēju tik ilgi saglabāt savu augsto amatu valstī, kur notiek politiskās vajāšanas un tīrīšanas, Kims Čennams tiek raksturots kā lojāls vadoņu Kimu sekotājs, kurš nekad "nekļūdās".

Lai gan Ziemeļkorejas attiecības ar Dienvidkoreju, reģiona valstīm un ASV ir saspringtas, jo Phenjana attīsta kodolieroču un ballistisko raķešu spējas, kā dēļ saskaras ar starptautiskām sankcijām, abas Korejas pussalas valstis vienojās par Ziemeļkorejas dalību Phjončhanas olimpiskajās spēlēs.

Ziemeļkoreja plāno uz olimpiskajām un paraolimpiskajām spēlēm sūtīt 550 cilvēku lielu delegāciju, kurā gan lielākā daļa būs oficiālas personas, atbalsta grupas, mākslinieki un žurnālisti.

Dienvidkorejas un Ziemeļkorejas komandas spēļu atklāšanas ceremonijā soļos zem viena karoga, bet sacensībās startēs apvienota sieviešu hokeja komanda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!