Tuvojoties 50.gadskārtai kopš Everesta iekarošanas, martā uz pasaules augstāko virsotni dosies abu to vīru pēcteči, kuri 1953.gadā pirmie veica šo kāpienu - jaunzēlandieša sera Edmunda Hilarija dēls un šerpas Norgaja Tenzinga mazdēls.
Alpīnisti, kas deviņdesmito gadu laikā jau reiz sasnieguši šo virsotni, gan dosies uz Everestu katrs savā ekspedīcijā, bet abu ceļš vedīs pa to pašu Dienvidu kores maršrutu, pa kuru pirms 49 gadiem gāja viņu slavenie priekšteči.

Jaunzēlandietis Pīters Hilarijs 8850 metrus augstajā kalnā pirmo reizi uzkāpa 1990.gadā. Nākammēnes viņš vadīs vienu no aptuveni 25 ekspedīcijām, kas šopavasar dodas uz Everestu. Kā stāsta oranizētāji, šajā ekspedīcijā būs galvenokārt amerikāņu alpīnisti. Kāpiena laikā paredzēts uzņemt televīzijas filmu.

Tenzinga Norgaja mazdēls, Austrālijas pilsonis Taši Terzings, Everesta virsotni pirmoreiz sasniedza 1997.gadā. Viņš piedalīsies Šveices alpīnistu ekspedīcijā, kas ar šo kāpienu paredzējusi atzīmēt citu pusgadsimta jubileju - 1952.gadā notikušo šveiciešu ekspedīciju, kurai gandrīz izdevās sasniegt virsotni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!