Foto: Kadrs no video
Baltkrievijas opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska, kura svētdien notikušajās prezidenta vēlēšanās sacentās ar autoritāro līderi Aleksandru Lukašenko, pēc aizbraukšanas uz Lietuvu ierakstījusi video vēstījumu.

Ierakstā viņa piemin bērnus, atklāj, ka atradās smagas izvēles priekšā un paredz, ka daudzi viņu neieredzēs par aizbraukšanu no valsts. Otrdien tika paziņots, ka viņa atrodas Lietuvā.

Saskaņā ar oficiālajiem vēlēšanu rezultātiem Lukašenko uzvarēja ar 80,2% balsu, bet Tihanovska ieguvusi 9,9% vēlētāju atbalstu. Opozīcija vēlēšanu rezultātus uzskata par viltotiem.

Video ierakstā Tihanovska skaidro, ka kampaņas sākumā domājusi, ka visu spēs izturēt.

"Bet laikam es tā arī paliku tā vājā sieviete, kāda biju sākumā. Es pieņēmu ļoti smagu lēmumu, pieņēmu to pilnīgi patstāvīgi. Ne draugi, ne radi, ne štābs, ne Sergejs [vīrs Sergejs Tihanovskis] to nevarēja ietekmēt," viņa stāsta.

"Es zinu, ka daudzi mani sapratīs, daudzi nosodīs, bet daudzi ienīdīs. Bet, ziniet, nedod dievs nokļūt tādas izvēles priekšā, kādā biju es," paskaidro Tihanovska.

"Tāpēc, ļaudis, lūdzu, sargiet sevi! Neviena dzīvība nav vērta tā, kas tagad notiek. Bērni ir pats svarīgākais mūsu dzīvē," turpina sieviete.

Vēl pirmdien ap pulksten 16 Tihanovska ieradās Baltkrievijas Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) iesniegt sūdzību par prezidenta vēlēšanu rezultātiem. Pirms tam viņa pieprasīja pārskaitīt balsis un nodot varu opozīcijai.

Svetlanai nebija izvēles. Svarīgi, ka viņa ir brīvībā un dzīva
Marija Moroza

To, kas notika pēc viņas ierašanās CVK, nav skaidri zināms. Tihanovskas advokāts Maksima Znaka atklāja, ka ar Tihanovsku gandrīz trīs stundas runājuši "valsts orgānu pārstāvji", taču viņš šajā sarunā nav bijis klāt, vēsta "Radio Svoboda".

Pēc sarunas Tihanovska izgājusi no ēkas pa citām durvīm. Pulksten 21.30 Tihanovskas štāba preses sekretāre Anna Krasuļina "Radio Svoboda" informējam, ka sieviete, pametot CVK, teikusi, ka ir "pieņēmusi lēmumu".

Otrdien no rīta kļuva zināms, ka viņa atrodas Lietuvā.

Savukārt Tihanovskas uzticības persona Olga Kovaļkova portālam "Tut" pastāstīja, ka kandidāti no valsts it kā izvedušas Baltkrievijas varasiestādes, bet viņas aizbraukšana ļāvusi atbrīvot aizturēto viņas priekšvēlēšanu štāba vadītāju Mariju Morozu.

"Svetlanai nebija izvēles. Svarīgi, ka viņa ir brīvībā un dzīva. Viņa aizbrauca kopā ar Mariju Morozu. Tomēr daļa komandas joprojām ir ķīlnieki," atzīmē Kovaļkova.

Svetlana Tihanovska iepriekš intervijā medijam "Currenttime" atklāja, ka Baltkrievijas varasiestādes draudējušas viņai atņemt bērnus, ja viņa turpinās darboties politikā. Pēc tam viņa bērnus izvedusi uz ārzemēm.

Tikmēr Baltkrievijas oficiālā ziņu aģentūra "Belta" savā "Telegram" kanālā publicējusi video, kurā Tihanovska aicina cilvēkus būt saprātīgiem, cienīt likumu un nepiedalīties protestos.

Video filmēts kādā birojā un Tihanovska tajā monotoni nolasa tekstu, norādot, ka cilcēki vēlēšanās ir izdarījuši savu izvēli. Domājams, ka video tapis pirms viņas aizbraukšanas no Baltkrievijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!