Foto: AFP/Scanpix

Mali ziemeļos izvietoti pirmie 700 karavīri, kurus apmācījuši Eiropas Savienības (ES) militārie instruktori, otrdien atklāja kāds informēts avots Mali Aizsardzības ministrijā.

Karavīri pirmdien no Mali galvaspilsētas Bamako devušies uz Gao valsts ziemeļaustrumos.

ES militārās apmācības misija Mali sākās aprīlī. Tās mērķis ir sagatavot vāji apmācīto un slikti ekipēto Mali armiju valsts aizsargāšanai pret islāmistiem pēc Francijas misijas beigām.

ES misijas mandāta termiņš ir 15 mēneši.

Mali konflikts sākās pagājušā gada janvārī ar tuaregu nomadu sacelšanos. Armijas vadība valdībai pārmeta, ka tā pietiekami enerģiski nevēršas pret tuaregu dumpi, un Bamako pagājušajā martā sarīkoja apvērsumu. Politiskā vakuuma dēļ centrālā valdība zaudēja kontroli pār Mali ziemeļiem, kas nonāca nemiernieku rokās, - ar tuaregu palīdzību varu tur pārņēma islāmistu grupējumi.

Tuaregus, kas Mali ziemeļos gribēja izveidot neatkarīgu valsti, islāmisti drīz vien atstūma no varas, sāka savā kontrolē nonākušās teritorijas pārvaldīt kā brutālu viduslaiku emirātu un ieviesa šariata likumus to radikālākajā formā.

Konflikts strauji vērsās plašumā, un ārzemēs radās bažas, ka islāmistu pārvaldītie Mali ziemeļi var kļūt par jaunu "teroristu valsti".

Lai apturētu islāmistu karaspēka virzīšanos uz Mali dienvidiem, 11.janvārī konfliktā iesaistījās Francija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!