Bijušās nacistu koncentrācijas nometnes vieta Mauthauzenā apķēpāta ar uzrakstiem, kas vērsti pret musulmaņiem, izraisot vispārēju sašutumu Austrijā.

Uz bijušās koncentrācijas nometnes ārējās sienas parādījies uzraksts, kas aicina uz "krusta karu" pret musulmaņiem. "Mauthauzenas komiteja Austrijā", kura pārrauga šo memoriālu, tur aizdomās labējos ekstrēmistus.

Pagājušajā nedēļā, naktī uz ceturtdienu, uz sienas pa kreisi no ieejas parādījās uzraksts "Kas mūsu tēviem bija ebrejs, mums ir musulmaņu salašņas - Sargieties! Trešais pasaules karš - Astotais krusta karš". Lielie 70 centimetrus augstie burti bija redzami no tālienes.

Pēc Mauthauzenas komitejas priekšsēdētāja Villija Mernji teiktā, pierādījumi liecina, ka tā nav bijusi spontāna, bet gan labi sagatavota akcija. Vainīgie, visdrīzāk, ir "labējie radikālie provokatori". Vārdu izvēle liecina, ka viņiem bijis labi pazīstams nacistu žargons.

Augšaustrijas policijas priekšnieks Aloizs Lisls teica, ka notiek izmeklēšana, taču reālas atbildes vēl nav iegūtas.

Mauthauzenas komiteja paziņoja, ka ir nolīgta firma, kas nodzēsīs uzrakstu. Taču pagaidām to nevar izdarīt zemās gaisa temperatūras dēļ, un ir jāgaida atkusnis. Tikmēr siena tiks nosegta ar tīklu, lai uzraksts nebūtu salasāms.

Līdz 1945. gadam nacisti Mauthauzenā turēja 200 000 ebreju un citu upuru, no kuriem vairāk nekā puse tika noslepkavoti vai nomira necilvēcīgos apstākļos.

Sestdien jaunatnes organizācijas pieprasīja 30. aprīlī sarīkot Lincas pilsētā kopīgu lāpu gājienu "Pret labējiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!