Parādījies vēl viens pretendents uz Lietuvas naftas pārstrādes uzņēmumu “Mazeikiu Nafta” – interesi izrādījusi arī somu kompānija “Neste Oil”, informē ārvalstu prese.
Trešdien Lietuvas premjerministrs Alģirds Brazausks tikās ar kompānijas prezidentu Risto Rinni un viceprezidentu Jarmo Honkamā, un informēja viņus par sarunu gaitu ar “Jukos” par rūpnīcas pārdošanu.

Pagaidām galvenais pretendents uz “Mažeiķu naftu”, kurā 53,7% akciju pieder “Jukos”, bet 40,66% - Lietuvas valdībai, ir Kazahstānas kompānija “KazMunaiGaz” un Polijas kompānija “PK Orlen”.

Kazahstānas kompānija ir oficiāli piedāvājusi par rūpnīcu 1,2 miljardus ASV dolāru, poļu uzņēmēji gatavi tērēt aptuveni 1,5 miljardus dolāru, raksta Gazeta.Ru.

Vēl uz rūpnīcu pieteikušies arī Krievijas un Lielbritānijas kopuzņēmums “ТНК-ВР”, kas tiek uzskatīts par izsoles favorītu, kā arī “Lukoil” un “ConocoPhilips” alianse, kas pašlaik vēl ir “uz jautājuma zīmes”.

Pieteikumi “Mažeiķu naftas” iegādei tika pieņemti līdz 2006.gada janvāra beigām, tomēr vēl līdz šim nav skaidrs, kurš varētu būt konkursa uzvarētājs.

Lietuvas valdības viedoklis ir palicis nemainīgs - jaunajam naftas pārstrādes rūpnīcas īpašniekam ir jāgarantē stabilas naftas piegādes.

“Valdībai ir svarīga “Mažeiķu naftas” nākotne, garantētas naftas piegādes, nevis tikai iegūtā naudas summa. Galvenais, lai kompānija arī turpmāk strādātu veiksmīgi, attīstītu ražošanu, piesaistītu investīcijas un būtu konkurētspējīga,” paziņoja tautsaimniecības ministrs Ķestutis Dauškis.

Pretēji tam, “Jukos” īpašnieki ir ieinteresēti par akcijām iegūt pēc iespējas vairāk naudas. Pirms tam kompānijas pārstāvji paziņoja, ka viņi vēlas par akcijām nopelnīt vismaz miljardu ASV dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!