Foto: AP/Scanpix

Itālijā, lai piedalītos otrdien paredzētajā pāvesta Franciska inaugurācijas ceremonijā, pirmdien ieradies pretrunīgi vērtētais Zimbabves prezidents Roberts Mugabe, kuram ir liegta iebraukšana Eiropas Savienībā (ES). Tomēr aizliegumu var apiet, ja ceļojuma mērķis ir pamatots reliģiskajā pārliecībā, paziņoja Itālijas Ārlietu ministrija.

89 gadus vecais Mugabe ar savu svītu no Romas dosies uz Vatikānu, lai otrdien piedalītos jaunievēlētā Romas pāvesta Franciska inaugurācijas ceremonijā. Mugabe Vatikānu apmeklēja jau 2005. gadā, kad mira pāvests Jānis Pāvils II, un 2011. gadā, kad notika mirušā pāvesta beatifikācijas ceremonija, vēsta raidsabiedrība CNN.

Gadu desmitiem valdījušo Mugabi asi kritizē par cilvēktiesību pārkāpumiem. Cilvēka, kurš nereti dēvēts par brutālu diktatoru, klātbūtne pāvesta inaugurācijas ceremonijā rada neizpratni, jo katoļu augstākā amatpersona parasti tiek uzskatītā par miera sludinātāju.

Vestminsteras katoļu arhibīskaps Vincents Nikhols, kurš apmeklēja 2011. gada ceremoniju, stāsta, ka cilvēktiesību pārkāpumos vainotā Mugabes klātbūtnē "juties neērti" un ka tādas personas piedalīšanās ceremonijā bija "nožēlojama".

Vatikāna pārstāvis Dederiko Lombardi pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Svētais Krēsls nesūta oficiālus uzaicinājumus diplomātiskajām misijām piedalīties ceremonijā, bet tikai informē, ka tāda notiks. Pat valstis, kurām nav diplomātisko attiecību ar Vatikānu, tiek informētas par svarīgiem pasākumiem, skaidro runasvīrs.

Mugabe Romā ieradies brīdī, kad Zimbabvē notiek politiskās intrigas. Policija svētdien veica reidu valsts premjerministra birojā un aizturēja četrus premjera līdzgaitniekus.

Reids notika dienu pēc referenduma, kurā iedzīvotāji balsoja par jaunas konstitūcijas apstiprināšanu, kurā pirmo reizi Zimbabvē noteikts ierobežojums prezidentūras termiņu skaitam.

Jaunā konstitūcija, ja to apstiprinās, piešķirs plašākas pilnvaras parlamentam, bet ierobežos prezidentu. Tā arī ierobežo prezidentūru līdz diviem piecu gadu termiņiem. Tomēr likumam nebūs atpakaļejoša spēka, kas nozīmē, ka Mugabe, ja viņu atkārtoti ievēlēs, varēs valdīt vēl desmit gadus, skaidro CNN.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!